Армията на Башар Асад продължава да избива народа на Сирия

Москва потвърди за пореден път, че няма да допусне намеса

Сирийската армия продължи насилието срещу опозицията и подложи на артилерийски обстрел райони в покрайнините на столицата Дамаск и в централната част на страната. Това съобщиха опозиционни активисти в момент, когато народното въстание срещу правителството навлезе в 16-я си месец.

Активистите разказаха пред ДПА за грохот на взривяващи се снаряди и къртечни откъси през изминалата нощ, съпътстващи сблъсъци между редовната войска и бунтовниците. Според тях сирийски правителствени войници са обкръжили и екзекутирали девет души в Хамурийе, град близо до Дамаск.

Местните координационни комитети и базирания в Лондон Сирийски център за наблюдение на човешките права съобщиха, че сирийската армия е обстрелвала с артилерия северния град Анадан в провинция Алепо, предаде Асошиейтед прес. Един човек е бил убит.

Нападенията са част от офанзивата на правителството, която то започна по-рано тази седмица с цел да си върне териториите, контролирани от бунтовниците.

Междувременно държавната агенция САНА, цитирана от БТА, съобщи, че е бил арестуван "терористът от Ал Каида Мохамед Хусам ал Садаки", който според нея е искал да се самовзриви в джамия преди петъчните молитви. Той признал, че освен него има и други, които планират да извършат самоубийствени актове в джамии в Дамаск.

Режимът на Башар Асад упорито обвинява "въоръжени терористични групи" за вълненията в Сирия от средата на март миналата година насам.

Асад не спира да избива собствения си народ, като броят на жертвите вече е над 15 000. Международната общност обаче не може да стигне до общо решение за намеса заради съпротивата на Русия и Китай.

Руският външен министър Сергей Лавров обяви, че Русия е готова да участва и в конференция за Сирия на 30 юни в Женева, инициатор за която е френският външен министър Лоран Фабиюс, при условие че бъде взета предвид позицията ѝ за състава на участниците и целите на форума.

Руският външен министър опроверга съобщенията, че Русия и САЩ обсъждат политическата трансформация в Сирия след оттегляне на президента Башар Асад.

"Чух официално изявление за това от представител на Държавния департамент и искам да подчертая, че не е вярно. Такива преговори не се водят", каза Лавров.

Той допълни, че Русия разчита САЩ повече да не действат, заобикаляйки Съвета за сигурност на ООН, и изрази увереност, че Съветът за сигурност няма да се обяви за смяна на режима в Дамаск.

Руският министър допълни, че не е чувал администрацията на САЩ да говори официално за прилагане на сила срещу Сирия и подчерта, че Москва не е съгласна съдбата ѝ да се решава от външни играчи.

За нас единствено планът на специалния пратеник на ООН и Арабската лига Кофи Анан дава шанс да се изпълнят исканията на сирийския народ, напомни Лавров.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?