Анан призова светът да се обедини около мирен план за Сирия

Срещата в Женева може да се провали в търсенето на решение за Сирия

Световните сили да постигнат единство по мирен план за Сирия, включващ политически преход, призова специалният пратеник на ООН и Арабската лига за Сирия Кофи Анан, цитиран от Ройтерс. Ако не конфликът в Сирия не бъде потушен бързо, има опасност той да взриви не само Близкия Изток, но и света, предупреди Анан при откриването  на срещата на Групата за действие за Сирия в Женева, за която има съмнения, че ще се провали в опита да намери решение на проблема.

"Надвиснала е изключително сериозна международна криза. Ние сме се събрали, за да се споразумеем по основните линии и принципи за политически преход, извършен от самите сирийци, който да отговори на законните стремежи на сирийския народ", изтъкна бившият генерален секретар на ООН.

Международната общност ще носи част от отговорността за убитите в Сирия, ако остане разединена по сирийския въпрос, каза още Анан.

По думите му  сирийците ще са най-големите жертви и убийството на техни сънародници няма да е само последица от действията на убийци, а и на неспособността на международната общност да преодолее разногласията си.

$Без вашето единство, без вашата обща решимост и действия сега, както очаквахме от генералния секретар, никой не може да спечели и всички ще загубят в известен смисъл”, добави той.

Историята строго ще ни съди, ако сме неспособни да поемем правилната посока днес; опасността да не успеем да работим заедно е очевидна, а ползите да следваме един и същ път са ясни, отбеляза той.

Според Кофи Анан време е международната общност да премине на по-висока скорост, след като по принцип прие изпращането на наблюдатели.

Трябва да поемем задължения, които да доведат до действия, които да започнем колективно и да приложим през следващите дни, седмици и месеци, посочи той при откриването на срещата.

В нея участват външните министри на петте постоянни държави-членки на Съвета за сигурност на ООН - Съединените щати, Русия, Великобритания, Китай и Франция, както и регионални сили като Катар, Турция, Кувейт и Ирак.

Споразумение между тях за преход на властта и спиране на кръвопролитията в Сирия обаче изглежда трудно постижимо.

Трудностите и различията между Съединените щати и Русия по ключовите преговори за Сирия остават. Няма шанс за споразумение по сирийската криза, смята говорител на Държавния департамент, цитиран от ББС.

Междувременно само от четвъртък до събота сутринта се съобщава за нови сто жертви на режима на Башар Асад в Сирия. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?