Ново масово убийство в Сирия

Западът и Русия спорят в Съвета за сигурност за санкции срещу Дамаск

Ново масово убийство в Сирия

Над 200 души, предимно цивилни, са били убити в четвъртък при нападение срещу сирийско село в централната сирийска провинция Хама от страна на силите на режима, предадоха осведомителните агенции, позовавайки се на опозиционни активисти. Ако информацията се потвърди, това ще е най-смъртоносната атака от началото на бунта в Сирия срещу режима на президента Башар ал Асад преди 16 месеца, отбелязва агенция Ройтерс.

По твърдения на източници от опозицията сунитското село Тарамсе първо е било обстрелвано с хеликоптери и танкове, при което били убити няколко души. След това бойци от проправителствените милиции шаббиха влезли в селището и извършили убийства в стил екзекуция. Революционният съвет на Хама съобщи за над 220 убити в Тарамсе.

Според Сирийския център за наблюдение на човешките права, цитиран от Франс прес, броят на жертвите е над 100.

Опозиционен активист от селото разказа, че бойци от проправителствена милиция влезли в селото, след като бунтовниците, които го защитавали, се изтеглили. След това нападателите, които според него били от управляващото в Сирия алауитско малцинство, започнали да избиват хора. Цели къщи били разрушени и опожарени преди това при обстрела.

Сирийската официална информационна агенция САНА съобщи, цитирана от АФП, за сблъсъци в Тарамсе между армията и терористична група. Без да посочи конкретни числа, САНА отбеляза, че терористите, както тя нарича бунтовниците, са понесли тежки загуби, и че са били убити трима войници.

Това е поредното съобщение за масово убийство в Сирия. Опозицията обвини проправителствени милиции за убийството през май на 92-ма души в Хула, в централната провинция Хомс. Проведеното от властите пък разследване установи, че жертвите са били привърженици на Асад.

Сирийските власти хвърлиха отговорността и за вчерашното клане в Таримса върху "терористичните групировки" и "медиите, зажаднели за кръв". "Медиите, зажаднели за кръв, в сътрудничество с въоръжените терористични групировки извършиха клане сред жителите на село Таримса в провинция Хама, в опит да насочат общественото мнение срещу Сирия и народа ѝ и да предизвикат чуждестранна намеса в навечерието на заседанието на Съвета за сигурност", съобщи официалната агенция САНА.

Сирийските Мюсюлмански братя" обвиниха международния пратеник Кофи Анан, а също Иран и Русия - страни съюзнички на режима на Башар ал Асад, че с бездействието си са отговорни за вчерашното масово убийство.

Сирийската опозиция пък настоя Съветът за сигурност на ООН по-бързо да приеме твърда резолюция към режима в Дамаск.

Над 17 хиляди души са били убити в Сирия според опозиционни активисти от началото на бунта срещу Асад. Съобщението за новото масово убийство в тази държава дойде на фона на усилията на Запада да засили натиска върху режима в Дамаск - опити, които се натъкват на съпротива от страна на Русия.

Преговорите в Съвета за сигурност на ООН за приемане на нова резолюция за Сирия приключиха тази нощ без да бъде постигнат особен напредък по въпроса. Съветът за сигурност ще се събере в петък за нови дискусии.

Внесеният от Великобритания, Съединените щати, Франция, Германия и Португалия проект за резолюция дава на сирийския режим срок от 10 дни да изтегли своите войски и тежки оръжия от градовете, като в противен случай предвижда налагане на икономически санкции. Текстът освен това се позовава на Глава 7 от Устава на ООН, която предвижда възможност да бъде използвана военна сила, за да бъде наложено неговото прилагане.

Русия, която има право на вето, обаче се обяви категорично против този проект. Санкциите са "червена линия", която не бива да се пристъпва, предупреди нейният заместник-постоянен представител в ООН Игор Панкин. Руският заместник-министър на външните работи Генадий Гатилов определи западния текст като неприемлив, тъй като не налага задължения на сирийската опозиция.

Русия внесе във вторник свой проект за резолюция, който не предвижда санкции срещу Сирия.

Съветът за сигурност трябва да приеме нова резолюция за Сирия, за да поднови мандата на наблюдателската мисия на ООН в тази страна преди той да изтече на 20 юли.

Съединените щати на свой ред заплашват да наложат вето на продължаването на мандата на наблюдателите, ако Съветът за сигурност не използва санкциите като средство за оказване на натиск върху режима на сирийския президент Башар ал Асад.

Около 300-те международни наблюдатели бяха разположени в Сирия в средата на април, за да следят за прилагането на спирането на огъня в съответствие с мирния план на пратеника на световната организация и Арабската лига за тази страна Кофи Анан. Насилието в Сирия обаче така и не бе прекратено и наблюдателите прекратиха своите патрули миналия месец.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?