Нови жертви на насилието в Сирия

Съветът за сигурност на ООН единодушно заклейми кръвопролитието в Хула

Съветът за сигурност на ООН единодушно заклейми кръвопролитието в Хула

Съветът за сигурност на ООН единодушно осъди сирийското правителство за атаките с тежко оръжие срещу град Хула, където са загинали най-малко 108 души, включително много деца, съобщиха световните агенции. Съветът за сигурност осъди също така убийствата на цивилни чрез стрелба от близко разстояние и чрез тежко физическо малтретиране.

Извънредното заседание на съвета бе свикано в неделя вечерта, но приетата на него декларация няма обвързващ характер.

Русия, която се противопостави на предишни, инициирани от Запада, осъдителни реакции срещу съюзника си Сирия, и Китай подписаха декларацията и така сигнализираха за степента на отвращение от снимките на детски трупове, подредени един до друг след клането в петък - едно от най-ужасните събития в 14-месечния конфликт, отбелязва "Гардиън".

Москва с готовност осъди сирийския си съюзник за използването на тежки оръжия, но устоя на натиска да обвини проправителствени сили за разстрелите и намушкванията с нож, които изглежда са причинили смъртта на голяма част от жертвите

“Не може цялата вина за трагедията в Хула да се възлага на сирийските власти, защото правителствените войски не се влизали в Хула“, заяви заместник-постоянният представител на Русия в ООН Александър Панкин.

За видяното в Хула пред Съвета чрез видеоконферентна връзка докладва ръководителят на наблюдателската мисия на ООН в Сирия Роберт Муд. Панкин заяви, че по думите на Муд причина за смъртта на десетки мирни жители на сирийското село е било, от една страна, използването на тежка артилерия и танкове, а от друга - огнестрелни рани в главата от близко разстояние и признаци на явно физическо насилие.

Според руския дипломат "остава неясно какво е провокирало събитията и каква е била тяхната последователност". “Ясно е, че случилото се не е в интерес на тези, които искат мирно уреждане в Сирия, ясно е, че тези действия пряко или косвено са насочени срещу мисията на Кофи Анан, срещу политическия диалог“, заяви Панкин. Той не изключи възможността събитията в Хула да са "резултат от провокация", защото случилото се е не е в интерес на сирийското правителство в навечерието на посещението на Анан в Сирия.

Дамаск от своя страна заяви, че изявленията на някои членове на Съвета за сигурност представляват "цунами от лъжи".

В понеделник стана ясно още, че още най-малко 41 души са били убити при обстрела на централния сирийски град Хама от армията през последното денонощие. Сред жертвите са пет жени и осем деца, съобщи Ройтерс.

Сирийски танкове и други армейски автомобили са открили огън по няколко квартала на Хама вчера. Това е станало, след като бунтовниците от Свободната сирийска армия са извършили поредица от нападения срещу позиции на силите на режима на президента Башар ал Асад.

Очаква се пратеникът на ООН и Арабската лига за Сирия Кофи Анан да бъде приет утре от сирийския президент Башар ал Асад. Предвидено е Анан да пристигне в страната днес и да се срещне през деня със сирийския министър на външните работи Уалид Муалем.

Това ще е второто посещение на бившия генерален секретар на ООН в Сирия, откакто той започна своята мисия преди три месеца.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?