Международният натиск срещу Дамаск се засилва

САЩ допускат военна намеса в Сирия, Русия стои твърдо зад Башар Асад

България и други страни от ЕС гонят посланиците на Сирия

САЩ допускат военна намеса в Сирия, Русия стои твърдо зад Башар Асад

Международната общност засили натиск срещу Башар Асад в Сирия след поредните зверства срещу цивилни, но все още няма съгласие за по-твърди мерки срещу режима най-вече заради съпротивата на Русия и Китай.

Във вторник международният пратеник за мир в Сирия Кофи Анан бе приет от Башар Асад в Дамаск. Визитата му има за цел да спаси помрачения от клането в Хула мирен план.

Въпреки че Асад обяви, че приема плана за спиране на насилието, според опозицията зверствата в страната продължават. Режимът обаче отхвърля обвиненията, като твърди, че зад убийствата стоят терористи.

Анан е заявил по време на разговорите с Асад, че за успех на мирния план се изискват смели стъпки, включително спиране на насилието и освобождаване на хората, арестувани за участие във въстанието, съобщи говорителят на Кофи Анан Ахмад Фаузи.

Във вторник стана ясно още, че САЩ и страните от Европейския съюз ще изгонят посланиците на Сирия. В инициативата се включи и България.

"Временно управляващият посолството на Сирийската арабска република в София Салах Сукар ще бъде уведомен с нота от МВнР, че трябва да напусне България в следващите 72 часа. Заедно с временно управляващия, България ще трябва да напуснат и други двама дипломати от посолството", съобщиха от Външно министерство.

България ще изтегли персонала си от посолството в Дамаск и временно преустановява дейността на българското дипломатическо представителство в сирийската столица.

САЩ не изключват военна намеса в Сирия

Насилието в Хула, при което загинаха десетки деца и жени, вече бе осъдено на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, а Арабската лига обяви, че страните в района вече съгласуват единен отговор на случилото се.

Сирийските власти обаче заявиха, че ислямисти са избили 108 мъже, жени и деца в град Хула и отхвърлиха съобщенията на ООН и разказите на очевидци, че танкове на сирийската армия са били в района при клането.

Началникът на щабовете на американската армия генерал Мартин Демпси пък предупреди, че военните жестокости може да направят евентуална военна намеса по-вероятна, съобщи в. "Ню Йорк таймс".

Във Вашингтон генерал Мартин Демпси предупреди, че "зверства" като това в Хула могат да предизвикат международна военна намеса, но подчерта, че би искал международната общност да засили дипломатическия натиск върху Дамаск, преди да се започне разглеждането на военни варианти, посочва в. "Вашингтон пост".

Няма промяна в позицията на Русия

Още от началото се смяташе, че мирният план на Кофи Анан има малки шансове за успех. Той обаче беше разглеждан като приемлив начин да се направи опит за изглаждане на различията по въпроса за Сирия между Запада и арабските страни, от една страна, и Русия, Китай и Иран от друга.

Според вестник "Гардиън" обаче няма признаци, че Русия, най-близкият съюзник на сирийския президент Башар Асад, се готви да промени значително своята позиция.

Руският външен министър Сергей Лавров попари надеждите, че касапницата в Хула ще накара Москва да промени позицията си във връзка със Сирия, пише британският в. "Файненшъл таймс". Лавров, който се срещна с британския си колега Уилям Хейг,
настоя, че правителствените сили не са единствените, от които трябва да се търси отговорност за убийствата, и каза, че призивите за оттегляне от власт на Асад не са "най-важното нещо", а приоритетът е да се спре насилието.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как да се подходи с новата детска болница?