Великобритания призова да бъдат разгледани всички възможности за Сирия

Меркел и Путин искат политическо решение на кризата

Великобритания призова да бъдат разгледани всички възможности за Сирия

След като френският президент Франсоа Оланда заяви, че не изключва военна намеса в Сирия, в петък британският външен министър Уилям Хейг призова да бъдат разгледани всички възможности за решаване на кризата.

"Би трябвало да разгледаме всички възможности, но бихме направили това с нашите съюзници, като, разбира се, си даваме сметка какво може да бъде постигнато в Съвета за сигурност на ООН и кое е практично и ефективно. Така че не изключваме нищо, но както винаги съм изтъквал, за военна намеса в Сирия биха били нужни много по-мащабни действия, отколкото беше в случая с Либия, и би била необходима широка международна подкрепа. Така че в момента не сме достигнали този етап", заяви Хейг в интервю за ББС.

В същото време министърът на отбраната на САЩ Лион Панета заяви, че не смята за възможно САЩ да предприемат военни действия срещу Сирия без резолюция на Съвета за сигурност на ООН.

Вероятността Съветът за сигурност да приеме резолюция, с която се дава зелена светлина за военни действия срещу режима в Дамаск е малка заради упоритата съпротива на Русия и Китай.

В петък ситуацията в Сирия бе обсъдена и по време на среща между германския канцлер Ангела Меркел и руския президент Владимир Путин.

"И двамата дадохме да се разбере, че искаме политическо решение и че планът на Кофи Анан може да бъде отправна точка, но трябва да работим с цялата си енергия и сила, особено в Съвета за сигурност на ООН, за изпълнението на този план и, ако е необходимо, за разработването на други политически действия", заяви Меркел.

Според Путин в Сирия е възможно политическо решение, но е нужно търпение, отбеляза Ройтерс.

Башар Асад обаче до момента не изпълнява плана на пратеника на ООН и Арабската лига Кофи Анан за спиране на насилието. Асад отхвърли и всички призиви да се оттегли от властта.

Постоянният представител на САЩ в ООН Сюзън Райс нарече "още една нагла лъжа" резултатите от разследването, извършено от сирийска комисия, на клането в Хула в края на миналата седмица.

Райс заяви, че "няма никакви доказателства, които подкрепят направените от сирийската комисия изводи". Тя допълни, че по данни на наблюдатели на ООН сирийската армия е използвала артилерия при обстрела на град Хула и че проправителствени милиции носят отговорност "за екзекуциите на цивилни".

Райс направи тези изявления в отговор на обявените вчера в Дамаск резултати от разследването на клането в Хула, където бяха избити над 100 души, в това число 49 деца. По предварителни данни от разследването на сирийските власти, представени вчера, касапницата в Хула на 25 май е била извършена от антиправителствени въоръжени групировки.

Въпреки международния натиск в петък силите на сирийския режим откриха огън, за да разгонят демонстрациите, организирани в цялата страна в памет на жертвите на клането в Хула.

На страницата си във Фейсбук противници на режима призоваха сирийците да излязат на протест след петъчната молитва, за да почетат паметта на децата, убити в Хула, наречени "факли на победата" на бунта.

Независимо от масираното присъствие на правителствени сили демонстрации се състояха в провинциите Дамаск, Дераа, Хомс и Хама, Алепо, Дейр аз Зур, Хасака и Латакия, посочи Сирийският център за наблюдение на правата на човека.

Силите на режима откриха стрелба, за да разпръснат демонстрациите в района на Дамаск, Дераа и град Алепо, уточни организацията.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?