Съветът за сигурност на ООН заседава извънредно заради масовите убийства в Хула

Съветът за сигурност на ООН заседава извънредно заради масовите убийства в Хула

Съветът за сигурност на ООН ще сесъбере късно в неделя на извънредно заседание, за да обсъди ситуацията в Сирия след обстрела на сирийския град Хула от войските на режима, довел до смъртта на най-малко 92 мирни жители, сред които и 32 деца.  

Великобритания и Франция са предложили изявление, осъждащо масовите убийства, но Русия го блокира и призовава за извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, съобщи Франс прес.

По-рано бе свикана и спешна среща на Арабската лига, а международната общност осъди насилието.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън призова сирийските власти незабавно да сложат край на всички форми на насилие и да оказват пълна подкрепа на мисията на наблюдателите от ООН. Тя призовава Дамаск да гарантира пълното прилагане на изготвения от пратеника на ООН Кофи Анан план за разрешаване на конфликта в Сирия.

Генералният директор на ООН Бан Ки-мун и посредникът на Арабската лига Кофи Анан осъдиха убийството на цивилни граждани в Сирия като ”ужасяващо и брутално” нарушаване на международното право.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън също осъди насилието. Тя призова извършителите да бъдат подведени под отговорност и допълни, че САЩ ще работят с международната общност, за да засилят натиска върху Башар Асад и кръга около него, чието управление чрез убийства и страх трябва да бъде прекратено.

По-късно в неделя сирийското правителство отрече да е отговорно за смъртта на 92 души в Хула. "Ние напълно отричаме да сме отговорни за терористичното клане на наши граждани", заяви говорителят на външното министерство Джихад ал Макдиси на пресконференция. Обвинявайки "терористи” за смъртните случаи в петък и събота, той посочи, че правителството е започнало разследване. "Ние сформирахме военна и съдебна комисия да разследва. Резултати ще има до дни”, пояснява Макдиси. Той посочи, че пратеникът на ООН и Арабската лига Кофи Анан ще пристигне в Дамаск в понеделник за нови разговори с властите.

Междувременно Сирийските военнослужещи са застреляли най-малко двама души по време на протести срещу инцидента в град Хула. Двама души са загинали в предградията на Дамаск Ялда и Дарая, където пребивават хиляди бежанци, избягали от военните репресии в централната провинция Хомс.

САЩ обмислят "йеменско решение" за Сирия с помощта на Русия

Същевременно ”Ню Йорк таймс” съобщи, че американските власти имат намерение да използват ”йеменския сценарий” за смяна на властта в Сирия с помощта на Русия.  Изданието отбелязва, че в хода на преговорите на срещата на Г8 в Кемп Дейвид с участието на руския премиер Дмитрий Медведев тази тема е била обсъдена.

Именно на такъв вариант ще настоява Обама на срещата с руския президент Владимир Путин в кулоарите на срещата на върха на Г20 в Москва, пише вестникът.

При това американската страна е готова да увери Москва, че тя ще съхрани своите тесни връзки с Дамаск и след падането на Башар Асад.

 Планът призовава за политическо решение, което да удовлетвори сирийските опозиционни групи, но при което ще остане част от правителството на Асад.

 Бившият президент на Йемен подаде оставка под натиска на антиправителствени бунтове и предаде властта на своя заместник Абдураби Мансуру Хади. Преходът на властта се проведе при посредничеството на Съвета за сътрудничество на страните от Персийския залив.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят