Армията поиска отстраняване на алжирския президент

Президентът на Алжир Абделазиз Бутефлика

Началникът на щаба на алжирската армия поиска днес да бъде задействана предвидена в конституцията процедура, при която президентът "поради сериозно и трайно заболяване е в пълна невъзможност да изпълнява функциите си", предаде Франс прес. При това положение председателят на горната камара на алжирския парламент Абделкадер Бенсалах става служебен държавен глава за поне 45 дни, предаде Ройтерс.

След прекаран през 2013 г. инсулт президентът Абделазиз Бутефлика е с разклатено здраве. От един месец той е изправен пред безпрецедентно обществено недоволство от идването си на власт през 1999 г.

"Решението за изход от кризата е член 102" от конституцията, заяви генерал Ахмед Салах в реч, предавана по националната телевизия.

"Става необходимо, дори наложително, да се приеме решение за излизане от кризата, което отговаря на законните искания на алжирския народ, гарантира спазване на разпоредбите на конституцията и поддържане на суверенитета на държавата", заяви генерал Салах, който е верен на Бутефлика.

Член 102 от алжирската конституция предвижда, че парламентът по предложение на Конституционния съвет обявява с мнозинство от две трети, че президентът не е в състояние да изпълнява функциите си поради сериозно и продължително заболяване. Председателят на Съвета на нацията (горната камара на парламента) поема временно функциите за срок от 45 дни. Ако до края на този период ситуацията не се е променила, се обявява овакантяване на поста. Временното управление може да продължи най-много 90 дни, през които се организират предсрочни президентски избори.

70-годишният председател на Конституционния съвет Тайеб Белаиз, който трябва да свика този орган, за да предложи прилагането на член 102, е съратник на държавния глава и един от съветниците му.

Генерал Салах е една от най-влиятелните фигури в Алжир и днешното му изявление може да проправи пътя към отстраняване на президента Бутефлика, отбелязва Асошиейтед прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?