Аржентина отново поиска да си върне Фолклендските острови

Аржентина отново поиска суверенитет над Фолклендските острови, 25 години след като неуспешно се опита да си върне със сила архипелага в Южния Атлантик, предаде във вторник АП, цитирана от БТА.

През 1982 г. Аржентина се опита със сила да завземе островите, които са британско владение и са населени с няколкостотин души, вследствие на което избухна военен конфликт между Аржентина и Великобритания, който продължи три месеца и завърши с пълен разгром на аржентинските военноморски сили. Загинаха около хиляда души от двете страни, като Аржентина даде два пъти повече жертви от Великобритания.

Военният конфликт бележи една от връхните точки в кариерата на тогавашния британски премиер консерватор Маргарет Тачър.

Макар че Великобритания и Аржентина възстановиха отношенията си през 1990 г., статутът на островите продължава да предизвиква напрежение. Лондон заяви неотдавна, че островите ще останат дотогава британски, докато местните жители предпочитат да живеят под британски суверенитет.

"Нито войната, нито изминалото време променят действителността: Малвинските острови са на Аржентина", заяви вицепрезидентът на Аржентина Даниел Скиоли, използвайки аржентинското наименование на островите. Думите му бяха аплодирани от 5-хилядно множество - повечето ветерани от войната през 1982 г. с Великобритания - на церемония в южния град Ушуая

Скиоли поиска Обединеното кралство да обърне внимание на международните призиви и да поднови преговорите. Той отбеляза, че Аржентина се надява да си възвърне островите по мирен, дипломатически път.

Много аржентинци, особено поддръжниците на левоцентристкото правителство на президента Нестор Кирхнер, смятат, че аржентинската инвазия на островите през 1982 г. е била грешка, отбелязва АП. 649 аржентинци загинаха в продължилата 73 дни война. Жертвите от британска страна бяха 258.

Президентът на Венецуела Уго Чавес заяви в понеделник, че Фолклендските острови принадлежат на Аржентина и призова Великобритания да започне преговори с аржентинците за уреждане на проблема.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?