Асад направи необявено предварително посещение в Иран

Башар Асад и Али Хаменей

Сирийският президент Башар Асад посети в понеделник Техеран, където се срещна с иранския върховен водач Али Хаменей, с президента Хасан Рохани и други ръководители, за да обсъди планираното изтегляне на САЩ от Сирия и усилията на Турция за създаване на буферна зона в Северна Сирия, съобщиха сирийски държавни медии, предаде Асошиейтед прес

Това е първата визита на Асад в Иран от началото на сирийския конфликт през 2011 г. Оттогава сирийският президент е правил само две посещения в чужбина, и двете в Русия.

Техеран е важен съюзник на Дамаск в сирийската война. Иран отпусна помощи за милиарди долари на сирийското правителство от началото на войната и прати бойци да се бият на страната на Асад.

Сирийската държавна телевизия излъчи кадри от срещите на Асад с Хаменей и Рохани и цитира Асад, който благодари "на ръководството и народа на Ислямската република за всичко, което са дали на Сирия през войната". Сирийското президентство съобщи, че "двете страни са изразили задоволство от достигнатите стратегически равнища на двустранно сътрудничество във всички области".

Срещите са се състояли вчера сутринта, но са били оповестени едва снощи, отбелязва Франс прес във вторник. От публикувана от канцеларията на Хаменей снимка става ясно, че на срещата му с Асад е присъствал и генерал Касем Солеймани, командващ Бригадите "Кудс", които изпълняват операциите в чужбина на Корпуса на гвардейците на революцията.

Иранският върховен водач аятолах Али Хаменей определи като заговор на САЩ идеята за създаване на буферна зона в Сирия. На срещата си с Асад Хаменей е заявил също, че за Иран е чест да подкрепя Сирия и че твърдостта на сирийския президент и на сирийския народ е главната причина за поражението на САЩ и на регионалните им наемници, съобщи ТАСС, цитирайки иранската телевизия "Прес ти ви". Хаменей е нарекъл Асад "герой на арабския свят", отбелязва Франс прес.

"Ислямска република Иран приема подкрепата за правителството и народа на Сирия като оказване на помощ на движението за съпротива (срещу САЩ) и искрено смята това за чест", е заявил Хаменей.

Споделяне

Още от Свят