"Атака" била готова на колаборация с ГЕРБ

Националистите си вдигат цената пред БСП и ДПС – можело да подкрепят вот на недоверие за бежанците и за земята

Депутатът от "Атака" Явор Нотев не изключи общ вот на недоверие с ГЕРБ.

Интересен обрат може да настъпи в парламента, ако националистите на Волен Сидеров приемат "офертата" на ГЕРБ за общ вот на недоверие към кабинета "Орешарски" по две популистки теми – продажбата на земя на чужденци и сирийските бежанци.

Депутатът от "Атака" Явор Нотев коментира в неделя пред БНР, че е възможно да се стигне до обща инициатива с ГЕРБ по тези два въпроса.

Преди два дни Бойко Борисов предложи сътрудничество на националистите. Идеята е депутатите от двете партии да не се регистрират за участие в пленарните заседания, докато предложението на "Атака" за мораториум върху продажбата на земя на чужденци и нелегалните емигранти не влязат като първа точка в дневния ред на парламента.

Важните теми, които трябва да дебатират политиците, са две - мораториумът върху продажба на земеделска земя на чужденци и кризата с нелегалните емигранти, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в неделя при посещението си в Нови пазар.

"Най-големият проблем в България са двете теми, които заслужават незабавно да се говори, но явно, че и "Атака" не искат да говорят на тази тема, защото аз им предложих да не се регистрираме, примерно, двете партии във вторник, и ако не влезе първа точка за земята да не се продава на чужденци поне до 2025 г., парламентът няма да работи. Така че те ще бъдат принудени да я сложат първа точка да я обсъждаме. Те не искат, което значи, че си правят пиар с тази тема", каза Борисов пред репортери в Нови пазар.


"И двата проблема са въпроси, по които "Атака" сме заели една категорична и ясно изразена позиция. Струва ми се, че ако на тази плоскост се намерят допирни точки, излизащи от необходимостта да бъдат решени в интерес на България тези въпроси, няма никакъв проблем да се стигне до една обща инициатива в рамките на този вече поизхабен инструмент – вот на недоверие", каза Явор Нотев в студитото на БНР в София.

ГЕРБ и "Атака" имат общо 120 депутати, колкото са и тези на БСП и ДПС. До момента "Атака" подкрепя БСП и ДПС, като осигурява необходимия кворум от поне 121 народни представители за заседанията на парламента, а с гласовете на националистите минават и ключови решения на управляващите.

Именно поради тази причина досегашните два вота на недоверие към кабинета, внесени от ГЕРБ, не успяха да минат, но лидерът на партията Бойко Борисов ги определи като "успех", защото са показали, че управлението на БСП и ДПС е заложник на националистите, на което се гледа изключително критично от Евросъюза.

Следвайки тактиката си "вот след вот", в петък ГЕРБ трябваше да внесат и третия си вот на недоверие, за културата, както предварително анонсира Борисов. Той обаче изненадващо се отказа от това намерение и заяви, че решението предстои да бъде обмислено. Междувременно обяви подкрепата на партията си за двете спорни инициативи на "Атака" и призова националистите, ако наистина не подкрепят правителството, да бойкотират парламента заедно с ГЕРБ.

"Атака" би подкрепила по принцип вот на недоверие срещу кабинета по темата за сирийските бежанци, заяви Явор Нотев от "Атака" в неделя. Преди ден зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Димитър Главчев каза, че "политиката спрямо бежанците е една от темите, по които си заслужава да бъде искан вот на недоверие на правителството".

Нотев уточни пред БНР, че ако вотът е внесен от ГЕРБ, подкрепата ще зависи от конкретната формулировка, тъй като има риск ефектите от такъв вот да са чисто политически – ГЕРБ да се противопостави на управляващите с помощта на каузи, които по принцип принадлежат на "Атака", като недоволството от политиката по бежанската криза или мораториума за продажба на земя на чужденци.


Той добави, че е разговарял с депутати от всички парламентарни групи без ДПС, които са склонни да говорят по тези проблеми и да "обсъждат инициатива в насока това, което се предлага от партия "Атака".

"Не бих съветвал ГЕРБ да внася вот на недоверие за бежанците. Така, чисто приятелски да ги предупредя само", коментира депутатът от БСП Таско Ерменков пред БНР. По думите му, ако опозицията избере такава тема, ще възникнат много въпроси кой по какъв начин и къде е изразходвал средствата, отпуснати последните две години за решаване на проблемите с бежанците.


Ерменков намекна, че парите са били изразходвани за преводи, административни и консултантски услуги от "роднини и приближени на тогавашния министър на вътрешните работи" (Цветан Цветанов от ГЕРБ – бел. Ред.). На прокуратурата ще бъде даден "още един повод да повдигне още едно обвинение срещу тези, които в момента съществуват", предупреди депутатът от левицата.


По думите му е достатъчно да се видят отчетите на Агенцията за бежанците, за да стане ясно кой е изпълнявал поръчки, "има ли нещо от рода на 300 хиляди евро, които са изразходвани за такива услуги".

Преди това еврокомисарят Кристалина Георгиева заяви, че "през 2013 България е получила 15 млн. евро от ЕК за съдействие за охрана по границите, но очевидно тези средства не са били използвани по предназначение". Георгиева каза това по повод одобрена от Брюксел помощ за бежанците в България и безпокойството на ЕК как тези средства ще бъдат усвоени.

Депутатът от БСП Таско Ерменков освен това напомни на ГЕРБ да не се заиграват и с темата за отпадането на забраната за купуване на земя от чужденци.


Нека да не забравяме, че ГЕРБ са част от Европейската народна партия, че в името им пише "европейско развитие на България" и когато се стигне до гласуване, те ще са и против отмяната на забраната за закупуване на земя, и против затваряне на границата за бежанци, защото иначе ще бъдат изключени от Европейската народна партия, изтъкна Таско Ерменков.

Явор Нотев прогнозира, че депутатите от ГЕРБ ще бъдат последователни в позицията си да гласуват за включване в дневния ред на парламента на определени въпроси, предложени от "Атака", след което да гласуват против приемането на съответните решения.

Дори и партията на Волен Сидеров да мине от другата страна на барикадата и да подкрепи вот на недоверие, внесен от ГЕРБ, правителството няма да падне, тъй като за това са нужни поне 121 гласа, които двете партии нямат. Бойкотът на парламентарните заседания обаче би могъл да принуди управляващите да подадат оставка. "Атака" обаче няма интерес от предсрочни избори сега, тъй като социологическите проучвания показват, че няма да успее да влезе в парламента. Поради тази причина заявките за съвместни акции с ГЕРБ най-вероятно целят да вдигнат допълнително цената на подкрепата им за БСП и ДПС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?