"Атака" поиска ДАНС да провери за корупция големи сделки за приватизация

Партия "Атака" иска ДАНС да провери няколко големи приватизационни сделки, които, според ръководството на партията, са нанесли големи щети на държавата, а някои от тях вероятно са довели и до лично облагодетелстване.

В понеделник лидерът на "Атака" Волен Сидеров заяви, че в писмо до директора на ДАНС Петко Сертов ще поиска разследване, с което да бъде установено какви са активите на БТК и на електроразпределителните дружества (ЕРП) при обявяването им за приватизация и какво е съотношението между активите и продажната цена.

От "Атака" искат да разберат кои са фирмите оценителки на тези активи, били ли са извършени при оценяването нарушения и ако има такива, защо са допуснати.

Според партията сделките за телекома и за ЕРП са ощетили държавата, а писмото е адресирано до ДАНС, тъй като и електродоставките и съобщенията са свързани с националната сигурност.

Волен Сидеров смята, че сегашният министър на държавната администрация и административната реформа Николай Василев е основен виновник за сделката с БТК и трябва да бъде разследван. По думите му, тази сделка е ограбила България. От 24 000 заварени служители в БТК при нейната приватизация са уволнени 12 000, което според Сидеров е нарушение на приватизационния договор.

В коментар по искането на Сидеров министър Николай Василев заяви, че проверка на ДАНС на сделката за БТК само ще покаже, че няма никакви нарушения. Той каза още, че се обижда от подмятанията в публичното пространство, че около сделката за БТК има корупция или нередности.

"Съдът вече се е произнасял около 15 пъти по различни обвинения, свързани с тази тема, и винаги с решение, че нарушения няма", каза още Василев. "Ако някой покаже, че в сделката с БТК има дори един лев корупция с мое участие или с мое знание, съм готов незабавно да приключа политическата си кариера", каза още Василев.

Споделяне

Още от България