"Атака" се оказа удобен лобистко-политически концесионер

Новият зам.-министър на финансите Бойко Атанасов е атакистка квота. Бившият главен секретар на МВР Георги Костов оглави митниците

Снимка: БГНЕС

По мистериозни причини партия "Атака" се оказа ракетата-носител за издигането на едни от най-спорните кадри на ГЕРБ в новото управление. Пореден пример в тази посока е назначението на новия заместник-министър на финансите Бойко Атанасов, който до вчера бе изпълнителен директор на Националната агенция за приходите (НАП). Той е предложен от "Обединените патриоти" и по-специално – от партия "Атака", заяви в сряда финансовият министър Владислав Горанов. Така "патриотите" запълват квотата си за зам.-министър във финансовото ведомство, като такава те имат във всяко едно министерство според договорката с ГЕРБ.

Не е ясно как партията на Волен Сидеров е селектирала Бойко Атанасов, който работи в системата на данъчните от средата на 1990-те години и досега не е известно да е имал нещо общо с някоя от националистическите формации.

Заради диалогичния си подход спрямо определени бизнес среди, кадровото израстване на Атанасов в последните години се дължи най-вече на бившия премиер Пламен Орешарски, останал в историята с предложението Делян Пеевски да оглави ДАНС, и на финансовия министър Горанов, който винаги е оценявал високо постижения на Атанасов относно събираемостта на данъчните приходи.

Въпреки спорната репутация на Атанасов като началник на данъчната дирекция в София, през 2009 г. тогавашният финансов министър Пламен Орешарски го назначи за зам.-директор на НАП.

По времето на първия кабинет на ГЕРБ тогавашният финансов министър Симеон Дянков изрази недоволство от Атанасов заради ниската събираемост на приходите през 2011 г. и той бе върнат обратно в софийската дирекция.

През май 2013 г., в последните дни на служебния кабинет на Марин Райков, Атанасов зае най-висшия пост в НАП временно заради избирането на предишния шеф на агенцията Красимир Стефанов за депутат от ГЕРБ. Впоследствие Атанасов бе харесан от кабинета "Орешарски" и се установи постоянно на поста началник на НАП. Вторият кабинет на Борисов не го смени с мотива, че трябва да има "приемственост".

През втория си мандат Бойко Борисов нямаше никакви забележки към работата на Атанасов и многократно изтъкваше, че благодарение на добрата събираемост в НАП и митниците в хазната са влезли няколко милиарда лева от контрабанда.

След назначението на Бойко Атанасов за зам.-министър, шеф на приходната агенция стана досегашната му заместничка Галя Димитрова.

Друго "атакистко" назначение в новото правителство е това на министъра на икономиката Емил Караниколов, който бе дългогодишен шеф на Агенцията за приватизация. Публичната си кариера той дължи на ГЕРБ, а в неговия мандат начело на агенцията бяха извършени едни от най-спорните приватизационни сделки – на "Булгартабак холдинг", недовършената сграда на ИПК "Родина", на Дипломатическия клуб в Бояна. Всички те са свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски.

Третото публично обявено предложение на "Атака" за висш пост в новото управление е на министъра на околната среда Нено Димов. И той обаче е кадър, лоялен на ГЕРБ. В последните години Димов се изявяваше като анализатор в близкия до партията Институт за дясна политика. Нено Димов е бивш депутат от ДСБ, а преди това - зам.-министър на екологията в кабинета на Иван Костов, когато министър бе Евдокия Манева.

ГЕРБ прехвърли Георги Костов от МВР в митниците

Освен новия шеф на данъчните, в сряда Владислав Горанов обяви и новия директор на Агенция "Митници" - бившият главен секретар на МВР Георги Костов, който бе освободен от поста по време на служебния кабинет "Герджиков". Досегашната директорка на митниците Розалия Димитрова пожелала да напусне поста си, за да се върне на позиция в Министерството на финансите.

Георги Костов е известен в МВР като особено близък на ГЕРБ, макар че кариерното му израстване до най-високия професионален пост в системата съвпада не само с периодите на управление на Бойко Борисов, а с това на кабинета "Орешарски".

Костов започва работа в МВР през 1993 г. като разузнавач в столичното Девето РПУ. От 1998 до 2009 г. оглавява група "Тежки престъпления" в управлението, а от 2009 до 2010 г. е началник сектор "Криминална полиция", когато ГЕРБ за първи път идва на власт. След това му е поверена полицията в Благоевград.

Непосредствено преди подкрепяното от БСП и ДПС правителство на Пламен Орешарски да подаде оставка през лятото на 2014 г., Костов оглавява полицията в Бургас. Само 3 месеца по-късно тогавашният вътрешен министър Веселин Вучков го назначава за заместник на главния секретар Светлозар Лазаров.

След като Вучков подаде оставка в началото на 2015 г. заради нежеланието на Борисов да смени Лазаров и шефа на ДАНС Владимир Писанчев, наследилата го на поста Румяна Бъчварова предложи Костов да поеме поста на Лазаров и президентът Росен Плевнелиев го назначи.

Той работеше като главен секретар в продължение на две години, докато през февруари т.г. служебното правителство предложи на президента Румен Радев да го уволни с мотив, че през последните години Костов се е поддал на политически натиск за смяната на петима полицейски началници, с което уронил престижа на МВР.

Уволненият главсек реагира с контраобвинения за политически натиск срещу служебния вътрешен министър Пламен Узунов и дори подаде сигнали срещу него и служебния премиер Огнян Герджиков в прокуратурата. След кратка проверка разследващите заключиха, че няма данни за извършено престъпление срещу Костов и скандалът около уволнението му замря.

Споделяне

Още по темата

Още от България