Атанас Атанасов: Прокуратурата води кампания в полза на ГЕРБ

Сега сме в началото на предизборната кампания и виждам, че прокуратурата води кампания в полза на ГЕРБ и в полза на Бойко Борисов. Това заяви депутатът от ДСБ ген. Атанас Атанасов пред бТВ.

Атанасов цитира на няколко пъти официалната оценка на ДСБ за политиката на правителството на Бойко Борисов в сектор "Сигурност". Според ДСБ сегашното правителство възпроизвежда модел на отношения между изпълнителната власт и държавното обвинение, характерни за тоталитарния период.

Атанасов заяви, че съвместните "заседания” на Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров са публичен факт, като министър-председателят е създал условия за размиване на границите между властите.

"Прокуратурата в България се превърна в спецслужба. За миналата година по-голямата част от специалните разузнавателни средства са по искане на прокуратурата. Кой ще контролира този орган?", запита депутатът и припомни, че в анализа си европейски прокурори са препоръчали създаването на процедура за изслушване на главния прокурор в парламента.

Липсата от отчетност в момента води до това, че "могат да обвинят всекиго за каквото си искат" и това да доведе до безкрайни дела, посочи Атанасов.

"Ако трябваше да бъдат обективни, прокуратурата трябваше да е започнала серия от разследвания за грабежа в КТБ”, заяви Атанасов, като посочи, че никой от пряко свързаните с кабинета "Орешарски” политици от БСП и ДПС не е бил "пипнат”, макар крахът на банката да е бил подготвян именно по време на това правителство.

Според ген. Атанас Атанасов, Бойко Борисов е "взел на ръчно управление сектор "Сигурност", за да бъде сигурно, че далаверите няма да бъдат пресичани. В резултат ключови сфери от обществения живот въобще не са обект на наблюдение, а някои от структурите страдат от хронично недофинансиране.

По отношение на процесите в десницата, генералът коментира, че мечтата на Бойко Борисов е на принципа "разделяй и владей” да докара останалите партии в този спектър до положение, в което всички да минат "под летвата” и да останат извън парламента.

За изключения от ДСБ здравен министър в оставка д-р Петър Москов той каза:

"Това е участта на наемника. Него го хранят, поят го, за да плюе своите”.

Ген. Атанасов допусна, че бившият му съпартиец се бори за депутатско място от листите на ГЕРБ и запита дали не е давал "предложения” при "разпределението на порциите” в сегашното управление.

Споделяне

Още от България