Атанас Далчев отказа много кандидат студенти от изпита по литература в СУ

Темата "Човекът и времето в лириката на Атанас Далчев" бе изтеглена на изпита по български език и литература в петък в Софийски университет “Св. Климент Охридски”.

Това се случва за първи път, откакто произведенията на поета бяха включени като задължителни в изпитната програма на университетите през 2000 година.

Изтеглената тема предизвика силен смут сред кандидат-студентите и доста от тях си излязоха веднага след началото на изпита.

По нея трябва по списък да разсъждават 3531 кандидат-студенти, които, ако са прекалено затруднени от Далчев, ще имат възможност да пишат есе върху цитати от стихотворения на Никола Вапцаров и Димчо Дебелянов.

Есето трябва да бъде изградено върху съпоставката на стиховете “Може би искате да я сразите моята вяра" ("Вяра" - Никола Вапцаров) и "А в своята вяра сам не вярвам аз..." ("Аз искам да те помня все така" - Димчо Дебелянов). Това предложение също не бе прието с възторг от кандидатстващите.

Темата върху произведенията на Атанас Далчев бе изтеглена сред 16 формулировки. Изтеглени бяха и две резервни теми - "Йовковите герои в търсене на себе си" и "Пробуждането на българския свят в романа "Под игото".

“Темата е благодатна. Далчев е поет, който се явява в сложна и преломна епоха за естетиката на българската литература”, коментира след изтеглянето председателят на изпитната комисия проф. Кирил Топалов.

Според него поетът носи нов свят, ново начало и ново отношение към живота.

Проф. Топалов обясни, че грешките, които ще се наказват най-строго, са непознаване на литературните произведения, липса на правописна езикова култура и липса на способност за самостоятелно мислене.

Резултатите от изпита ще са готови до десет дни.

Споделяне

Още от България