Атанас Скатов стъпи за втори път на Еверест

Снимка БГНЕС

Българският алпинист Атанас Скатов изкачи Еверест рано тази сутрин, съобщиха от екипа му, цитирани от БТА в понеделник.

 

39-годишният алпинист стъпва на най-високия връх за втори път. Първото му изкачване е на 24 май 2014 година от северната страна, докато сега се качи на Еверест по южния му ръб. Скатов е бил на върха около 3.00 часа българско време тази нощ.

 

Българският алпинист-веган успя да изкачи Еверест само 6 дни след като стъпи на връх Лхотце и без да слиза до базов лагер. Намерението на алпиниста беше да изкачи двата близки един до друг върха в рамките на 24 часа, но силния вятър осуети неговите намерения.

 

След Лхотце той слезе до втори височинен лагер (6500 метра) и в изчакване на добро време, прекара там 3 нощувки.

 

На 18 май около 250 човека (алпинисти и шерпи) са се отправили към върха от лагер 2.

 

Скатов изчака един ден повече и според най-добрата прогноза на времето на 19 май също пое към Еверест. След 2 нощувки в два поредни височинни лагера тази нощ започна атаката си към върха около 17.30 часа непалско време.

 

Така след 10-часов преход по южния ръб на склона с първите лъчи на слънцето Атанас Скатов се завърна за втори път на най-високия връх на планетата.

 

В момента той слиза надолу като целта му ще бъде да достигне до възможно най-нисък лагер.

 

Рекорден е броят на желаещите да стъпят на Еверест и тази година (около 800), като само вчера четирима са загинали. В опит да се изкачат на върха са починали на различна височина един американец, австралиец (на 7500 м. от северната страна) и словенец (в лагер 4). От вчера е изчезнал и един индиец, след като изкачил върха.

Американецът Роланд Ервуд е бил затрупан от лавина под най-високия връх в света по време на земетресението през 2015. Тази година той решил да се качи на Еверест още веднъж, но починал близо до върха.

Словакът Владимир Щърба също е починал в неделя. Третата жертва е австралийският алпинист Франческо Енрико Марчети, който е починал, докато се спускал надолу заради изтощение от планинска болест.

Проектът на Атанас Скатов за изкачване на 14-те осемхилядника на планетата без консумация на храна от животински произход продължава. До момента той е стъпил два пъти на върха на Еверест, Лхотце, Макалу, Манаслу и Анапурна и достигна на 167 м. под връхната точка на Дхаулагири.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят