Атентат срещу лагер в Афганистан, където бе отседнал Дик Чейни

Американската база Баграм в Афганистан, където пренощува вицепрезидентът на САЩ Дик Чейни, е била атакувана от атентатор самоубиец във вторник сутринта, съобщиха световните агенции. Самоубийственият атентат е станал на  входа на базата, в която по същото време се е намирал вицепрезидентът.

Данните за убитите и ранените са противоречиви. По последна информация загиналите са четирима души, включително и атентаторът. Останалите са военнослужещи от коалиционните сили.

По-рано през деня агенциите съобщиха за 20 жертви, сред които един американски и един коалиционен войник, заявиха от командването на НАТО. Двайсет и трима са ранените, включително и военен персонал от базата.

Вицепрезидентът Чейни е напуснал Баграм невредим 90 минути след взрива, предаде Асошиейтед прес.

Майор Уилям Мичъл от американската армия обясни, че на този етап няма данни, че експлозията е била замислена като атентат срещу вицепрезидента.

Според агенция “Афган исламик прес” бомбата била избухнала в товарен контейнер, каквито се използват при доставки за базата.

Атентатът е бил извършен на вход № 2, където чакали да влязат афганистанските работници в базата. Очевидци видели между 18 и 20 тела пред вратите.

Афганистанското министерство на вътрешните работи потвърди, че става дума за самоубийствен атентат, но не уточни дали е извършен с кола бомба.

Талибаните поеха отговорност за нападението, съобщи Ройтерс.

Преди да посети американската база в Афганистан, Дик Чейни бе в Пакистан. В Исламабад той настоя пред президента Первез Мушараф за по-енергични действия срещу талибаните и другите екстремисти, използващи територията на Пакистан за убежище и подготовка.

Заместник-директорът на ЦРУ Стивън Капс е показал на Мушараф убедителни доказателства за активизирането на Ал Кайда на пакистанска земя, включително сателитни снимки с точното местоположение на няколко нови лагери на Ал Кайда в граничната провинция Вазиристан.

По-късно във вторник Чейни ще се срещне с президента на Афганистан Хамид Карзай в Кабул.

Споделяне

Още от Свят