Атентат срещу летището в Кандахар, няма пострадали българи

Двама цивилни са загинали, а 19 души са ранени при атентат с кола-бомба срещу въздушната база на НАТО в афганистанската провинция Кандахар, съобщи Франс прес.

Пострадали са четирима войници на НАТО, заяви началникът на полицията в провинция Кандахар. От Министерството на отбраната уточниха, че сред тях няма български военни.

В момента в Афганистан служат около 620 български военни, които най-вече изпълняват задачи по охраната на летищата в Кабул и Кандахар.

България обяви, че ще изтегли поетапно военния си контингент от Афганистан, като се очаква до края на 2014 година там да останат около 150 души.

През 2012 година ще бъде изтеглен само българският медицински екип в Херат, в началото на 2013 ще бъде върната охранителната рота в Кабул, а най-опасното българско участие – охраната на летището в Кандахар - ще бъде прекратено до края на 2014 г.

След 2014 г. се предвижда само участие в процеса на обучение и подготовка на афганистанските национални сили за сигурност чрез екипите за връзка и обучение.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?