Атентаторът от Локърби може да бъде освободен скоро по медицински причини

Извършителят на атентата над Локърби, либиецът Абдел Басет ал Меграхи, който е болен от рак на простатата, ще бъде освободен скоро по медицински причини, съобщиха британските телевизии Би Би Си и Скай, цитирани от информационните агенции.

Меграхи изтърпява 27-годишна присъда затвор за атентата през 1988 г. срещу самолет на американската авиокомпания ПанАм над шотландското село Локърби. В атентата загинаха 270 души.

Петдесет и седем годишният бивш либийски агент ще може да се върне в страната си след като следващата седмица шотландският министър на правосъдието Кени Макаскил ще обяви това, съобщиха двете британски телевизии, които не цитират източници.

Шотландското правителство обаче нарече "догадки" информациите за предстоящо освобождаване по медицински причини на Меграхи.

"Не е взето никакво решение както за искането за освобождаването му по медицински причини, така и по искането за прилагане на споразумението за трансфер на затворници между Великобритания и Либия, следователно това са само догадки", реагира на информациите говорителят на шотландския премиер,
цитиран от агенция Франс прес.

Шотландското правителство съобщи миналия месец, че либийското правителство официално е помолило Шотландия да освободи Меграхи по здравословни причини, тъй като е болен от рак на простатата в напреднала фаза.

Споделяне

Още от Свят