Атина очаква "френски подаръци" от визитата на Макрон

Атина очаква "френски подаръци" от визитата на Макрон

Управляващата в Гърция коалиция храни големи надежди от предстоящата визита на френския президент Еманюел Макрон, планирана за 7 и 8 септември. Правителствени източници в Атина очакват мощни френски предприемачи и бизнесмени да съпровождат френския държавен глава при посещението му в гръцката столица, за да подпишат важни споразумения, пише гръцкото икономическо издание "Нафтемборики".

Подготовката на тази визита е започнала отдавна и е сигурно, че тя ще бъде пропита от силно икономическо и инвестиционно съдържание.

Очаква се френският президент да води със себе си бизнесмени и банкери, а разговорите по време на неговия престой в Атина да се фокусират върху секторите на транспорта, железниците, информатиката, туризма, недвижимите имоти, земеделските и хранителните продукти.


Френски компании са силно заинтересовани от обявените за приватизация гръцки активи, като водоснабдителната компания, Солунското пристанище.

Смята се, че в рамките на тази визита ще бъдат представени и инвестиционни проекти на банка Ротшилд, в която Макрон е работил, а също и планове, свързани с компанията "гръцка отбранителна индустрия" (ЕЛВО) и корабостроителницата Скараманга.

Правителството на премиера Ципрас възнамерява да се възползва от това посещение, а също и от предстоящия международния солунски панаир, за да създаде представата, че Гърция е привлекателно място за значими международни инвестиции и по този начин да очертае оптимистични перспективи за развитие на нейната икономика, смята в."Нафтемборики".

 

Еманюел Макрон бе сред европейските лидери, които призоваха за облекчаване на гръцкото дългово бреме с цел да се помогне на страната да излезе от икономическата криза.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?