Aтина плащала от таен фонд на медии в Македония и Албания

Aтина плащала от таен фонд на медии в Македония и Албания

Гръцкото външно министерство е плащало от секретни фондове на медии в Македония и Албания и за каузи на православието, твърди гръцкият информационен портал iefimerida.gr, цитиран от БТА.

Електронното издание публикува информация, за която твърди, че е взета от последния отчет на Министерството на външните работи до парламента за изразходването на секретните фондове.

Той бил внесен на 10 октомври - седмица преди острия сблъсък между министъра на отбраната Панос Каменос и външния министър Никос Кодзиас във вторник, които на заседание на правителството си размениха взаимни обвинения за начина, по който техните министерства управляват тези фондове.

На следващия ден Кодзиас подаде оставка.

Според информацията на iefimerida.gr в секретния документ, внесен в парламента, има три кода за разходите, а общата сума в отчета е около един милион евро.

Първият код се отнася до средства, които са насочени към медии в Албания.

Вторият код се отнася до средства, които са насочени към медии в Република Македония.

Третият код се отнася до средства, които са насочени за подкрепа на православни църкви и изобщо на Православието.

По отношение на първите два кода зам.-председатели на парламента са задали въпрос защо са финансирани медии в двете съседни страни.

Даденото обяснение било, че се цели да има положителни публикации за Гърция и да бъде осигурено лобиране сред местните журналисти и ръководителите на медиите в полза на гръцките интереси.

При предишни отчети зам.-председателите на парламента искали да им бъдат дадени допълнителни данни за това къде отиват тези фондове, но Министерството не е удовлетворило тези искания.

Председателят на парламента Никос Вуцис изразил възмущение от изтичането на информация в печата за секретните разходи на Министерството на външните работи. 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа