Атина търси "съюзници" за петролните и газови находища в Егейско море

Гръцкото правителство започва подготовка на общественото мнение за евентуална съвместна експлоатация, дори и с Турция, на енергийните запаси в Егейско море, пише в сряда гръцкият вестник "Елефтеротипия", цитиран от БТА.

На форум в Атина на тема "Енергийните перспективи в Югоизточна Европа и Източното Средиземноморие" премиерът Андонис Самарас спомена за втори път за една седмица за гръцките находища на газ и нефт, като издигна тяхната значимост до "европейските", изтъквайки, че за експлоатацията им "е нужно планиране и съюзници".

В началото на следващата седмица Самарас ще има среща с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, на която се очаква гръцката страна да декларира  решимост да пристъпи към експлоатация на природните богатства в границите на своя шелф и да изрази готовност за сключване на споразумение за определяне на морските зони с всички съседни страни.

Според изказването на Самарас на форума "всичко това не се отнася само до нас", а и до партньорите ни, до нашите съюзници, засяга и редица страни, чиито енергийни ресурси преминават през гръцка територия". "Това засяга и нашите съседи, всичките ни съседи", каза още той.

Плановете на гръцкото правителство, както те бяха представени от премиера, предвиждат експлоатация на находищата в Егейско море при зачитане на международното морско право, "с решителни стъпки, в тясно разбирателство с партньорите си, със съюзниците и с всяка заинтересована страна. С всички възможни съюзници и при всички изгодни синергии".

Междувременно подземното богатство на Егейско море, според израелския посланик в Атина Арие Мекел, по всяка вероятност е много по-голямо, отколкото се оценява днес, а най-значимите находища, според изследвания на израелски експерти, се намират "в северната част на Гърция", а не толкова в района южно от о-в Крит, където в момента се извършват проучвания под морското дъно.

На този фон ясно в подкрепа на Турция се обяви бившият американски посланик в Азербайджан и сегашен ръководител на института за отбранителни изследвания Матю Брайза, както и южноафриканецът Хюк Поуп, отговарящ за Турция и Кипър в Международната кризисна група.

Същите те се аргументираха с геостратегическото значение на Турция заради географското ѝ място на картата. Според тях "разумният поток на природен газ от Каспийския регион и Израел до Европа  може да стигне само през Турция, от една страна, посредством тръбопровода Набуко Уест, който изключва Гърция от проекта Южен поток, и от друга чрез тръба, която да тръгва от Израел и да стига до Турция, оставяйки извън играта Кипър и Гърция.

Хюк Поуп обаче твърди, че Анкара може да постави под съмнение обстоятелството, че о-в Кастелоризо има право на шелф и изключителна икономическа зона, но не смята да пристъпи към създаване на свършени факти. Според него тя ще изчака, докато бъдат решени "споровете" с Гърция, въпреки че "преговорите ще са много трудни".

Ако се съди по обнародван документ на турското външно министерство, приоритет и условие на Анкара за "делимитиране на морските граници" си остава решаването на проблема за скалистите островчета". Въпросът е какво наистина искат Гърция и Кипър за Егейско море. Във всеки случай най-доброто решение е "нормализиране" на отношенията на Гърция и Кипър с Турция, изтъкна представителят на Международната кризисна група.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани