Потвърдено е "скрито енергийно съкровище" в райони на Гърция

Потвърдено е "скрито енергийно съкровище" в райони на Гърция

"Скрито енергийно съкровище" е открито на четири места в Йонийско море и в морския район южно от о-в Крит, съобщава в. "Етнос", цитиран от БТА в четвъртък.

Изданието уточнява, че министерството на околната среда на Гърция е получило резултатите от изследванията, извършени от норвежката компания PGS, която бе натоварена да търси нефт и газ в различни части на страната. Във връзка с тези открития големи петролни компании вече проявявали жив интерес.

Откритите находища разбулват загадката около "черното злато" в Йонийско море и край о-в Крит. Налице са индикации, че четири района в южната съседка са с "големи енергийни възможности" и че "находищата са значителни".

Два от районите се намират северозападно от о-в Корфу на границата с Албания, до йонийските острови Паксос-Антипаксос, и западно от о-в Кефалония до залива Катаколо югозападно от полуостров Пелопонес. Третият район, богат на въглеводороди, е открит южно от Крит.

В. "Имерисия" уточнява, че днес норвежката компания ще предостави данните от проучванията на заинтересованите петролни компании, а гръцкото министерство на околната среда ще открие процедура за предоставяне на лицензи.

Настъпи часът на истината за въглеводородите в Йонийско море и край о-в Крит, тъй като вече са налице първите резултати от изследванията, коментира гръцкото електронно издание Репортер с оценката, че това става след 13 години на бездействие и че конкретните открити райони отново са в центъра на интереса на големите енергийни компании.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани