Атипичната пневмония се разпространява от хлебарки

Специалистите имат нова теория за разпространението на смъртоносният вирус на тежкия остър респираторен синдром (ТОРС) , който е обхванал нова гъсто населена част на Хонконг, съобщи Би Би Си.

Те смятат, че хлебарки разнасят дихателната инфекция от апартамент в апартамент. Смъртните случаи вследствие на болестта продължават да нарастват.

Досега атипичната пневмония отне живота на над 100 души, а над 2600 са заразени в 20 държави.

Теорията за хлебарките като носител на инфекцията бе лансирана от заместник-директора на здравния департамент в Хонконг в понеделник. Той съобщи, че само за няколко дни болестта е проникнала в цял квартал, като са регистрирани над 300 нови случая.

Нито един от новите заболели не е имал директен контакт със заразен от ТОРС. Затова предположението е, че хлебарките разнасят вируса по домовете.

Заразили са се жители от най-малко 14 жилищни блока в града-предградие Туън Мун с половин милион обитатели. Болестта вече уби 23 души в територията, съобщава Ройтерс.

ТОРС - актуална статистика на Световната здравна организация

Китай - 1 268 заболели, 53 смъртни случая

Хонконг - 883 заболели, 23 смъртни случая

Сингапур - 106 заболели, 6 смъртни случая

Виетнам - 62 заболели, 4 смъртни случая

Канада - 90 заболели, 9 смъртни случая

Тайланд - 7 заболели, 2 смъртни случая

Малайзия - 1 заболял, 1 смъртен случай

Според представители на здравните власти хлебарки може да са пренесли заразени отпадъци от канализационните тръби в жилищния комплекс Амой Гардънс, където са над една четвърт от заразените 883 души в града.

Здравни работници са потвърдили, че преди комплексът да пламне от заразата, обитател на Амой Гардънс е бил посетен от свой роднина с бъбречно заболяване, който е бил заразен с вируса на ТОРС.

Експертите предполагат, че вирусът се разпространява по въздушно-капков път или чрез пряк контакт, но ако може да се разнася от хлебарки, ще е още по-трудно да бъде овладян.

До този момент учените не са сигурни какво точно причинява болестта или колко лесно се разпространява.

Екипът на Световната здравна организация ще приключи във вторник разследването си в китайската провинция Гуангдонг, смятана за първоизточник на инфекцията.

Китайските власти твърдят, че са овладели болестта. Новите случаи на инфекция са намалели сериозно, затова дори и да не се открие нейният източник, може да бъде оказвана както превенция, така и лечение, казва висш здравен служител.

Властите в Пекин съобщиха, че ще дезинфекцират всичките пет дипломатически комплекса, в които са настанени бизнесмени, журналисти и дипломати.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?