Атракционният локомотив "Баба Меца" ще вози пътници на Лазаровден и Цветница

Атракционният локомотив "Баба Меца" ще вози пътници на Лазаровден и Цветница

Най-мощният в Европа парен локомотив Баба Меца ще предложи две атракционни пътувания на Лазаровден и Цветница по маршрут от София до Кюстендил и обратно и до Черепишки манастир.

Акцията е съвместен продукт за железопътен туризъм на Българските държавни железници (БДЖ) и Министерството на туризма, които за първи път си подават ръка за подобно начинание.

Това е дългогодишна мечта както на железничарите, така и на общините, които желаят да посрещат организирани туристи, емоционално обвързани с преоткриването на България и вековната традиция за екскурзии с влак, посочват от БДЖ и туристическото министерство.

В цял свят пътуването с ретро локомотиви и вагони е сред най-скъпите преживявания, защото изисква огромен енергиен и трудов ресурс, а поддръжката на старите състави е несъизмеримо по-трудна от всеки друг вид ремонтна дейност.

У нас чуждите туристи плащат едноседмични пакети на цени, които започват от 3500 евро на човек - цена без аналог за туристическо преживяване в България.

Пътешествие до Кюстендил със спирки в Земен и Скакавица

Пътниците от дебютния туристически пакет по маршрута София – Кюстендил на гарата в града на Владимир Димитров – Майстора ще бъдат посрещнати от гидове, които ще им помогнат да се отправят към забавление или да се потопят в прословутите минерални извори, ползвани и от римските императори.

Ретро влакът ще спре в Радомир, където за половин час "Баба Меца" ще бъде "захранена", а иначе казано - технически обслужена, и ще продължи към Кюстендил.

За любителите на природата са предвидени две спирки. Едната е в Земен, където може да се посети Земенския манастир, който е основан през XI век. Популярността на паметника на културата се държи не само на кръстокуполната архитектура, но и на забележителните стенописи с библейски сцени от XIV век. В югозападния ъгъл на църквата са запазени шест ктиторски портрета, между тях на неизвестен местен феодал и съпругата му Доя. Това са едни от най-ранните портрети на български боляри и с най-голяма художествена стойност след образите на севастократор Калоян и Десислава в Боянската църква.

Втората спирка е Скакавица, където може да се види едноименния водопад и уникалната природа. Красотата на Скакавишкия водопад намира отражение в творчеството на Владимир Димитров - Майстора, а Константин Иречек казва за района, че това е едно от най-красивите места на Балканския полуостров.

Според преданието по тези места близо девет години е живял отшелникът Свети Иван Рилски, преди да да се установи в Рилската света обител.

Височината на водния пад на Скакавишкия водопад е около 50 метра, което го нарежда на трето място в България. Обявен е за природна забележителност през 1968 година. В непосредствена близост до водопада се намира православният храм "Свети Димитър".

Тръгването на "Баба Меца" от жп гарата в София е на 8 април - събота в 8.55 часа, а от Кюстендил влакът ще тръгне обратно към столицата в 15.05 часа. Цената на билет за отиване и връщане със запазено място е 43 лева.

От София до Черепишкия манастир с влак за 31 лв.

Второто предложение за пътуване с атракционния влак е до Черепишкия манастир. Цената за двупосочния билет е 31 лева. Тръгването е на 9 април – неделя в 9:30 часа, а връщането ще бъде в 15:05 часа.

Манастирът се намира недалеч от гарата Черепиш в Искърско дефиле в подножието на величествени скали с издълбани в тях стотици пещери. Основан е по време на Второто българско царство по време на управлението на цар Иван Шишман (1371-1393 г.). Храмът "Успение Богородично" има дълга, драматична и кървава история. През вековете на турското робството храмът е бил неколкократно опожаряван, но все пак е оцелявал и е бил съграждан отново. През Възраждането манастирът се превръща в просветно средище и известно време в него прекарва Софроний Врачански.

Алеко Константинов описва красотата на този хубав "пусти Черепишки манастир" "Извивките на шумящия Искър, притиснат от едната си страна със зелени и разцъфтели лесисти хълмове, препълнени със славеи; от другата страна притиснат от надвиснали разноцветни и разноформени гигантски скали, изпъстрени с пещери…".

Манастирът и красивата околност са вдъхновили и прочутия унгарски пътешественик Феликс Каниц, който го нарича "най-красивото място", на което е бил.

Локомотивът "Баба Меца", на който е работил Вапцаров като огняр

Влаковата ретро композиция ще бъде движена от парния локомотив "Баба Меца". Той е от серията 46.03 и е най-мощният в Европа, твърдят от БДЖ.

Неговата колоосна система е по формулата 1-6-2, проектирана е от български инженери и е уникална за света, е посочено в информацията на държавните ни железници.

Локомотивът е построен през 1931 година в Полша. На него, в продължение на три години, като огняр работи и поетът Никола Вапцаров.

След 55 години работа, "Баба Меца" спира да пътува.

Локомотивът е възстановен от машиниста Ангел Алексиев и от двама негови помощници и от 2015 година отново вози влакови композиции.

Наречен е "Баба Меца" заради огромните си размери и изключителна тяга. Върху неговото 150 тонно тяло се упражнява 90 тона спирачна сила.

Всички пътници ще имат възможност да се снимат с ретро локомотива "Баба Меца".

Билети за атракционните пътувания могат да бъдат купени от билетните каси на БДЖ в столицата.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?