Аванси за "Майкрософт"-лицензите за чиновници свалят цената

Аванси за "Майкрософт"-лицензите за чиновници свалят цената

Предплащането на вноските по договора за закупуване на лицензиран софтуер на "Майкрософт" за администрацията ще намали цената на сделката с компютърния гигант, която е 84 900 120 лв. с ДДС. Това съобщи на пресконференция във вторник министърът на държавната администрация Николай Василев и посочи, че с авансовото плащане през декември на 30 млн. лв. по контракта, държавата ще икономиса около 700 хил. лв. Точната спестена сума ще стане ясна от лихвата на 28 декември, когато ще бъде направен преводът.

Принципно договореното плащане е на 3 равни годишни вноски - през май 2008, 2009, 2010 г. При предплащане цената се дисконтира с лихвен процент, равен на 3-месечен EURIBOR плюс 0.25 на сто. В момента отстъпката е около 5.2 на сто на годишна база от сумата, която се внася авансово.

По повод коментарите относно крупния договор, Василев посочи, че фирмата доставчик ЦАПК "Прогрес" ООД е избрана след конкурсна процедура със значително по-ниска цена. Съгласно договора ще се предоставят 60 000 персонални лиценза и 2000 сървърни лиценза. Така стойността на един лиценз излиза 1 134.60 лв., изчисли Василев, но по думите му тази сметка не е точна, защото допълнително ще бъдат предоставени или легализирани 60 000 домашни лиценза и чиновниците ще бъдат обучени да работят с новия софтуер.

Ако плащането беше сега, за 6-годишен период един лиценз ще струва около 60 лв., каза Василев. Това е цената на лиценз заедно с т. нар. CAL (Client Access Licence - лиценз за клиентски достъп), даващ възможност за свързване с 4 вида сървъри на "Майкрософт". Този CAL е около 1/3 от стойността на целия лиценз, посочи министърът. Други 40 на сто от цената пък се поемали от софтуерната застраховка за лицензите до май 2011 г., когато трябва да приключат доставките. Този вид полица дава на България права върху последната най-нова версия на софтуера на "Майкрософт" към май 2011 г., както и на всички по-стари версии, обясни Василев.

Обществената поръчка беше отворена към всички партньори на "Майкрософт", не само от България, каза Василев и допълни, че благодарение на тази процедура се е получила реална конкуренция. Явиха се двама независими кандидати с конкурентни оферти и цени с голяма разлика от около 7 млн. лв. без ДДС,допълни той. Очакваната цена била за около 82 млн. лв. без ДДС, а държавата получила оферта за 70 млн. лв. и спестила 12 млн. лв. заяви Василев.

Пак по повод критиките към договора, министърът на държавната администрация посочи, че би могло да се внедряват заместители на "Майкросфот", което ще протече вероятно няколко години и резултатите биха дошли бавно и постепенно. Според него друг софтуер би срещнал съпротивата на държавните служители и би предизвикал проблеми за клиентите на държавната администрация, заяви министърът. Той допълни, че е много възможно общите разходи на такава миграция (инсталация, обучение, поддръжка и др.) да са много по-високи от цената на лицензите на "Майкрософт".

В момента се закупуват само 60 000 лиценза, остава широко поле за изява на привържениците на алтернативен софтуер в държавната администрация, каза Василев. Според него е възможно до 2014 г. хиляди чиновници и дори цели администрации да ползват алтернативни продукти. И сега около 2000 - 3000 сървъра, обслужващи държавните служители, работят с алтернативни операционни системи, каза министърът..

Споделяне

Още по темата

Още от България