Авария остави 1/5 от софиянци без топла вода и парно

Без топла вода и парно останаха една пета от клиентите на “Топлофикация-София” в петък заради скъсан газопровод. Аварията е причинена от свличането на голямо количество земна маса, довело до прекъсване на газовата тръба в района на Суходол, която захранва един от ТЕЦ-овете на топлофикационното дружество – “Земляне”. Това обясни пред журналисти Стефан Дочев, директор "Външни връзки" в "Топлофикация София".

По думите му ще бъде много трудно да се възстанови сцепеният от тежестта на земната маса газопровод, тъй като съоръжението е със специален статут. Освен това мястото на аварията се намира под вода, въпреки че при изграждане на газопровода районът е бил с твърда почва. За възстановяването му ще бъде необходимо отводняване на местността, като по-вероятно е да се изгради ново трасе по обходен маршрут и на твърда земя.

Скъсването на тръбата е станало към 21.30 ч. в четвъртък, до сутринта е било търсено мястото на аварията и след регистрирането ѝ е спряно подаването на природен газ. Според Дочев синьото гориво е изтичало около половин час, по-късно от Регионалната инспекция по околна среда и води София извършиха замервания в региона и съобщиха, че няма замърсяване на въздуха.

Според директора “Външни връзки” свличането е станало в резултат на престъпно безхаберие. В тресавищната зона, върху трасето на газопровода, са били изсипвани големи количества земна маса въпреки обозначението за наличие на газопровод. Предстои комисия да изясни дали камионите, изсипващи земната маса, са имали разрешително за това. За стоварването на земната маса в района на газопроводното трасе дружеството информирало още преди година Столична община и други отговорни институции. Отговор на изпратеното писмо и действия от тяхна страна до момента не са предприети, каза още Дочев.

Ръководството на "Топлофикация-София" не можа да се ангажира с конкретни срокове за пускането на топлата вода и парното. Ще направим всичко възможно ТЕЦ "Земляне" да премине на мазут, за да се възстанови по-бързо топлоподаването, каза Дочев. Още в петък ще започне доставката на наличните количества мазут за централата и се надяваме до довечера да започне възстановяване на топлоподаването, каза изпълнителният директор на дружеството Наско Михов.

Ще започне процедура и за закупуването на нови количества, необходими до ликвидиране на аварията и преминаването към нормален режим на работа на ТЕЦ "Земляне", допълни той. Потребителите няма да бъдат натоварени със щетите от аварията, посочи Михов.

Болниците от района на Медицинска академия вече са преминали на захранване с топлинна енергия от ТЕЦ "София" и при тях проблем е имало само през нощта. За да се захранят и по-отдалечените болници ще бъде необходимо минаването на ТЕЦ "Земляне" на мазут.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?