Авария спря хемодиализата във Видин, МЗ започна проверка

Авария спря хемодиализата във Видин, МЗ започна проверка

Здравното министерство разпореди проверка след като болни на хемодиализа останаха без лечение във Видин заради авария в системата на болничното отделение. Повредата в системата възниква в понеделник след ВиК авария по мрежата, съобщи бТВ.

Гръмва част от системата,която омекотява водата.  През тази омекотителна станция минава водата, която след това влиза във всички индивидуални апарати.

Служители на водоснабдителното дружество са привели системата в авариен работен режим, а от лечебното заведение обяснили на пациентите, че ще могат да използват апаратите за хемодиализа, но има риск от усложнения заради твърдата вода.

“Не е опасна за живота, но диализата ще е по-тежка. Който даде съгласието си, че въпреки очаквани усложнения е съгласен, ние сме готови да го включим и да го диализираме", обясни дежурният лекар в болницата във Видин, цитиран от бТВ. 

Междувременно в сряда сунтринта един от пациентите на хемодиализа във Видин умира, като според ръководството на болницата връзка между аварията и смъртния случай няма. Според директора на болницата починалият пациент в понеделник не се е явил на хемодиализа, във вторник му е предложено да бъде транспортиран до Монтана, но той е отказал, а днес е бил откаран в болницата във Видин от Бърза помощ, където е починал още преди да му бъде включен апарата.

От здравното министерство съобщиха, че са разпоредили проверка в центъра, а зам.-министър Бойко Пенков ще отиде на място, за да провери каква е ситуацията.

Създадена е организация пациентите от Видин да бъдат транспортирани безплатно до лечебните заведения в Монтана и Лом. Предишните дни пациентите, които са се страхували да ползват апаратите във Видин, са пътували на собствени разноски до други градове.

В близките дни Министерството на здравеопазването ще предостави 180 хил. лв. на болницата във Видин за закупуване на хемодиализни апарати, легла и водоочистваща система. Средствата са осигурени от Министерския съвет в края на септември, съобщиха от ведомството.

По информация на директора на лечебното заведение във Видин аварията в центъра по хемодиализа ще бъде отстранена до края на седмицата и от понеделник апаратът ще работи.

Центърът за хемодиализа във видинската болница е единственият работещ за цялата област. 45 са пациентите, които разчитат на животоподдържащата процедура. 

Споделяне

Още от България