Авиокомпании очакват хаос по летищата заради Covid сертификатите

Авиокомпании очакват хаос по летищата заради Covid сертификатите

Организации, представляващи най-големите авиокомпании и летища в Европа, предупредиха, че ще настане хаос и пътниците ще чакат с часове на опашки, ако страните не координират по-добре въвеждането в действие на европейския Covid сертификат, предаде Ройтерс, цитирана от БТА във вторник.

Системата за цифрови Covid сертификати за пътуване на ЕС трябва да влезе в сила в четвъртък – 1 юли, но Международният съвет на летищата, организацията "Авиокомпании за Европа" и Международната асоциация за въздушен транспорт предупредиха в писмо националните лидери, че рискът от хаос е реален и че има голяма фрагментация и много различия в подхода към сертификатите в отделните страни.

Дигиталните сертификати имат кюар кодове, които показват дали пътниците са ваксинирани срещу Covid-19, преболедували са неотдавна и в следствие на това имат имунитет, или са с негативен тест. Те ще бъдат използвани за пътувания в ЕС от 1 юли, но ще изискват допълнителни проверки и специално оборудване за разчитане на кодовете.

В писмото се казва, че единственият начин да бъдат избегнати огромни опашки и закъснения през пика на летния сезон е ваксинационните сертификати и пътническите формуляри да бъдат обработвани дистанционно, преди пътникът да пристигне на летището. Проверки трябва да се правят само в страната, от която пътникът тръгва, а не в тази, в която пристига, а националните правителства трябва да предоставят оборудване за четене на кюар кодове, се допълва в писмото.

Споделяне

Още от Коронавирус

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?