Австралия обеща да продължи издирването на изчезналия самолет

Австралийският премиер Тони Абът обеща днес издирването на изчезналия малайзийски самолет да продължи, въпреки че след близо седем седмици не са намерени отломки, а лошото време отново принуди самолетите, участващи в търсенето, да останат на земята, предаде Ройтерс в сряда. В същото време роботът, издирващ черната кутия на самолета, може да приключи още днес първата си мисия.

Абът призна, че стратегията за търсене може да се промени, ако роботът не открие следи от изчезналия полет 370 на малайзийските авиолинии. Единственият начин да достигнем до дъното на всичко това е да продължим претърсването на предполагаемата зона на катастрофата, докато намерим нещо или докато я претърсим толкова старателно, колкото е възможно, каза той.

Ако скоро не бъдат открити нови следи, търсенето ще спре за няколко дни и тактиката ще се промени, предаде ДПА.

Самолетът се издирва на 1548 километра северозападно от австралийският град Пърт, където се предполага, че е паднал.

Австралийското и малайзийското правителство са подложени на все по-голям натиск да покажат докъде са готови да стигнат в търсенето на отговор за трагедията. Група, твърдяща че е от роднини на изчезналите при трагедията 239 души, публикува във Фейсбук писмо до малайзийския министър на отбраната Хишамудин бин Тун Хюсейн. В него той се призовава да "мисли нестандартно" и да разследва и старите съобщения в медиите, че самолетът е кацнал в района на афганистанския град Кандахар.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?