Австралия ще отхвърли искане на САЩ за разполагане на ракети със среден обсег

Премиерат на Австралия Скот Морисън

Ракети със среден обсег няма да бъдат разполагани в Австралия, заяви австралийският премиер Скот Морисън, цитиран от Ройтерс.

Той каза това, след като Съединените щати декларираха амбиции за разполагане на такива ракети в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Официални представители на САЩ и Австралия проведоха разговори в Сидни през уикенда, които завършиха с общо изявление. В него двете страни обещаха да засилят противопоставянето на китайските дейности в Азиатско-Тихоокеанския регион, които пораждат безпокойство у тях.

На срещата с австралийските представители американският министър на отбраната Марк Еспър спомена за американските надежди за разполагане на ракети в Азиатско-Тихоокеанския регион през следващите месеци след изтеглянето на САЩ от ключово споразумение с Русия за контрол на въоръженията. Изказванията на Еспър породиха спекулации, че Австралия е била помолена да се съгласи на разполагане на американски ракети.

Премиерът Скот Морисън обаче отрече да е имало какво и да било искане от американска страна. Той добави, че ако САЩ отправят в бъдеще такова искане, Австралия ще го отхвърли.

Напрежението между Вашингтон и Пекин нарасна в последно време заради търговската война и правото на свободно корабоплаване в Южнокитайско море и в Тайванския проток. Това постави Австралия в неловко положение. САЩ са най-големият ѝ съюзник, но Китай е нейният най-голям пазар, отбелязва Ройтерс. Агенцията припомня, че миналия месец Пекин определи усилията на Канбера за подобряване на двустранните връзки като незадоволителни.

Австралия се опасява, че Китай използва помощите за чужди страни, за да си осигури по-голямо влияние над малките тихоокеански държави, които контролират големи части от богатия на ресурси океан. Австралия, която по традиция е най-голямата сила в Южния Пасифик, обеща 2,03 милиарда долара под формата на нисколихвени заеми и субсидии с цел противопоставяне на онова, което САЩ наричат "дипломация на дълговия капан".

Споделяне

Още от Свят