Австралия забранява на екстремисти да се връщат в родината

Австралия забранява на екстремисти да се връщат в родината

Парламентът на Австралия прие законодателство, което дава право на правителството да забранява за срок до две години на заподозрени в тероризъм австралийски граждани да се връщат в родината, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Законодателството беше одобрено в Сената, след като лейбъристите подкрепиха предложението на консервативното правителство въпреки тревогата на опозицията, че то дава на вътрешния министър Питър Дътън твърде голяма свобода да преценява кой да бъде подложен на ограничителната мярка.

Юристи изразиха безпокойство, че новите правомощия нарушават конституцията.

Законопроектът беше приет днес от Сената, след като вчера беше одобрен от Камарата на представителите. Очаква се той да стане закон, след като получи кралско одобрение от генерал-губернатора в близките седмици.

Законодателството позволява на Дътън да забавя връщането в родината на австралийци над 14-годишна възраст, заподозрени в екстремизъм, връзки с терористични организации или участие в бойни действия в конфликти в чужбина.

Според правителството около 230 австралийци са се присъединили към сраженията в Сирия и Ирак, а стотина са загинали. В Австралия са се върнали 40 души, включително осем деца на двама убити бойци на групировката "Ислямска държава", които бяха репатрирани миналия месец.

Споделяне

Още от Свят