Австрия мобилизира 500 войници да помагат в кризата с мигрантите

Трайскирхен център за бежанци

Австрийската армия ще разположи над 500 войници в помощ на властите, за да се справят с огромен приток на мигранти от Унгария и Италия, съобщи австрийският министър на отбраната, цитиран от Франс прес.

"Ще осигурим толкова хора, колкото е необходимо", заяви Гералд Клуг преди министерско заседание за обсъждане на пакет от мерки за справяне с миграционната криза, включително увеличаване на броя на служителите, регистриращи мигрантите.

Войниците ще помагат при придружаването на хора и оборудване за мигрантите, в изграждането на места за подслон и в организиране на доставки на храна.

За момента те не са разположени по границите на Австрия. Подобно решение ще бъде взето само в краен случай, посочи министърът на вътрешните работи Йохана Микъл-Лайтнер.
Правителството назначи също миграционен координатор. Тази функция ще се изпълнява от бившия банкер Кристиан Конрад.

Австрия е изправена пред масиран наплив на мигранти едновременно от Унгария и от Италия. Основният център за бежанци в страната - в Трайскирхен - е толкова препълнен, че няколкостотин души са принудени да спят под открито небе. Федералното правителство обвинява властите на провинциите, че бавят осигуряването на подслон за мигрантите.

Броят на лицата, поискали убежище в Австрия в последните месеци, се е увеличило значително. От януари до юни са регистрирани повече от 28 300 молби за убежище - почти толкова, колкото през цялата 2014 г., а за цялата настояща година властите очакват общо 80 000 молби.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?