Австрия плавно и внимателно излиза от локдауна

Канцлерът Себастиан Курц

На предавана по телевизията пресконференция на австрийското правителство федералният канцлер Себастиан Курц, вицеканцлерът Вернер Коглер, министърът на здравеопазването Рудолф Аншобер, министърът на вътрешните работи Карл Нехамер и министърът на финансите Гернот Блюмел обявиха новите мерки за борба с коронавируса в страната и разясниха на обществеността причините за плавното излизане от локдауна при непрекъснато наблюдение на броя на новозаразените и натовареността на болничните заведения. Апелът към обществеността е за строго спазване на предписанията и ограничаване на контактите, предава БТА от Виена.

Най-главното от новите правила, които влизат в сила от 7 декември: В сила влиза така нареченият "лек локдаун" който австрийците познават от началото на ноември. Забранява се излизането от домовете от 20 до 6 ч. с изключение на онези, които отиват на работа, оказват помощ на други хора или имат нужда да се разтъпчат на чист въздух. През деня е разрешено да се срещат до шест възрастни и шест деца. По време на коледните празници ще бъде разрешено събирането на десет души, независимо от колко домакинства са те.

Учениците от началното училище и прогимназията, както и децата от детските градини, се връщат в учебните заведения. Гимназистите и студентите остават на дистанционно обучение. Изключение правят зрелостниците, които се връщат в училище, за да се готвят за матурата.

Отварят врати и търговските заведения при строго спазване на броя на посетителите, за да се предотврати предаване на заразата. За всеки клиент трябва да се осигурят 10 квадратни метра, в търговските центрове се пресмята само квадратурата на магазините.

Отварят врати музеите и библиотеките при задължително носене на маски и осигуряване на 10 квадратни метра на посетител.

Всички салони за услуги, включително и изискващите близък телесен контакт - фризьори, масажисти, маникюристи - могат да приемат клиенти, осигурявайки за всеки задължителните 10 квадратни метра.

Заведенията за хранене остават затворени, до 19 ч. е възможно да се продава храна за консумация по домовете. Забранено е заедно с храната да се продават алкохолни напитки. Доставката на храната по домовете няма вечерно ограничение.

На 7 януари заведенията вероятно ще бъдат отворени, това ще зависи от броя на новозаразените. Затворени остават баровете и нощните заведения. До 7 януари остават затворени и всички хотели, пансиони и къщи за гости.

Забранени остават всички културни и спортни събития, както и празнуването на сватби и рождени дни. Разрешени са репетициите и представленията без публика. На 7 януари ще отворят врати театри, концертни зали и кина, при положение че броят на заразените го позволи.

Навсякъде, където е възможно, служителите трябва да работят от дома си. В офисите между работните места трябва да се поставят предпазни стени, а където това е невъзмоожно - да се осигури разстояние от един метър. В старческите домове и домовете за болни хора всяка седмица ще се правят тестове за коронавирус. Посетителите и новопостъпилите трябва да представят отрицателен тест.

Забраняват се всякакви отборни видове спорт, спортните съоръжения на закрито са затворени за любители. Спортните съоръжения на открито ще отворят на 24 декември. Оттогава ще заработят и ски лифтовете.

Затворени остават фитнесите, къпалните и други съоръжения.

На 24 декември ще отворят зоопарковете на открито.

Елитните спортисти и треньорите им имат право да упражняват своята спортна дисциплина, както и да се явяват на състезания.

Променя се и режимът за влизане в Австрия: до 10 януари ще се степенува актуалната опасност от заразяване въз основа на броя на новите случаи в другите държави и ще се определя степента на опасност за конкретната страна. Всички райони със стойност над 100 новозаразени на 100 000 души ще се категоризират като рискови. Хората, които влизат в Австрия от рисков район, ще се подлагат на 10-дневна карантина. След 5 дни може да се направи Пи Си Ар тест и при негативен резултат карантината да бъде прекратена.

Правителството предвижда финансова подкрепа. Браншовете, засегнати от мерките, ще получат като компенсация 50 процента от оборота, реализиран миналата година, а след 31 декември догодина ще им бъдат възстановени т. нар. твърди разходи.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?