Австрия разкри агент на руското военно разузнаване

Заради пламналия шпионски скандал външната министърка на страната отмени планирано посещение в Москва

Владимир Путин танцува с австрийската външна министърка Карин Кнайсъл на сватбата й. YouTube

Бивши австрийски полковник, заподозрян в шпионаж в полза на Русия в продължение на повече от 20 години, е бил арестуван от австрийските разузнавателни служби, съобщи австрийското министерство на отбраната в петък.

Австрийското издание "Кронен цайтунг" съобщи, че се разследва 70-годишен пенсиониран полковник. Той е шпионирал армията на Австрия от 90-те години на миналия век и е предавал документи на Русия. Според вестника бившият военен от Залцбург получил в замяна близо 300 000 евро.

Австрийското военно контраразузнаване е разкрило случая с международна помощ.

Изданието отбелязва, че "заподозреният е действал много професионално". Като пенсионер той заемал "невидим пост" в щаба на австрийската армия.

Полковникът е трябвало да събира информация за австрийските военновъздушни сили, артилерийските системи, за състоянието с миграцията, а също и детайлна информация за редица австрийски висши военни. Смята се, че на всеки две седмици бившият полковник е предавал секретни документи на своя контакт от руското разузнаване с кодово име Юрий.

По данни на "Ди Прессе" шпионинът е бил вербуван още през 1988 г.

Австрийското контраразузнаване успяло да сложи край на шпионажа, след като руските тайни служби информирали бившия полковник, че е разкрит. Срещу него е образувано наказателно дело и го заплашва двегодишна присъда.

Австрия настоя пред Русия за прозрачност в разследването

Австрия настоява пред Русия за прозрачност при разследването на делото срещу австрийския полковник в оставка, заподозрян за шпионаж в полза на Русия, заяви в петък на извънредна пресконференция във Виена австрийският канцлер Себастиан Курц.

По думите на канцлера австрийските власти засега не възнамеряват да отзовават посланика си от Москва, нито да експулсират руски дипломати от Австрия.

"Засега имаме подозрения, трябва да ги разследваме и да установим, дали ще се потвърдят или не. Въз основа на информацията, с която разполагаме, или на неотдавнашните събития в Холандия можем да вземем предвид, че тези подозрения ще се потвърдят. Сега настояваме пред Русия за прозрачна информация", каза Курц.

"Ще обсъдим по-нататъшните стъпки с нашите европейски партньори веднага след като получим точна информация. Ако подозренията се потвърдят, това нито ще е първият, нито ще е единственият случай в Европейския съюз", отбеляза той.

"В подобна ситуация трябва да се действа, без да се прибързва", отговори Курц на въпрос дали Австрия ще предприеме мерки срещу Русия.

Канцлерът благодари на австрийския министър на отбраната Марио Кунасек за успешното сътрудничество с партньорските служби, които помогнаха за разследването на случая.

Австрия получи информация за австрийски полковник в оставка, заподозрян за шпионаж за Русия, от спецслужба на една от страните от ЕС, съобщи австрийският министър на отбраната Марио Кунасек на извънредна пресконференция: "Получихме сигнал от партньорска европейска служба, че има изтичане на информация. Започнахме да проверяваме информацията и идентифицирахме заподозрения преди няколко седмици. Контраразузнаването свърши добра работа и съм благодарен на нашите партньори за информацията".

Той не съобщи коя е въпросната партньорска страна, но според местния вестник "Щандарт" информацията е била получена в австрийското военно контраразузнаване от Германия.

Край на танците?

Австрийската външна министърка Карин Кнайсъл, на чиято сватба неотдавна виден гост бе руският президент Владимир Путин, отмени посещението си в Москва, насрочено за 2 декември и извика представители на руското посолство за обяснения.

От посолството отказаха да коментират новината за задържания шпионин, същото направи и руското външно разузнаване, предаде БиБиСи.

Отношенията между Австрия и Русия могат да се окажат под сериозно напрежение, ако тези подозрения се потвърдят, каза Карин Кнайсъл.

Руският външен министър Сергей Лавров каза, че е "неприятно изненадан" от новината.

От прокуратурата в Залцбург съобщиха, че е започнало разследване по случая. Проверяват се всички данни и по-специално по отношение разгласяване на държавна тайна – престъпление, за което в Австрия се наказва с 10 години затвор.

Австрия е сред малкото европейски страни в приятелски отношения с Русия и не изгони руски дипломати заради отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му във Великобритания.

Дори президентът Путин пристигна през август на сватбата на външната министърка Кнайсъл и танцува с нея. Правителствената коалиция в Австрия е с участието на крайнодясната "Партия на свободата", която симпатизира на Русия и именно.

Споделяне

Още от Европа

Как да се подходи с новата детска болница?