Австрийска крайно дясна партия смята "Атака" за още по-крайна

Десни партии от шест страни от ЕС се срещат в петък във Виена, за да обсъдят противопоставянето си на засилената централизация на Евросъюза и на имиграцията, предаде ДПА. Австрийската партия на свободата, която е домакин на конференцията обяви, че не е поканила движения, които смята за крайнодесни, като Британската национална парти, унгарската "Йоббик" и българската "Атака".

В същото време обаче австрийският англоезичен електронен вестник "Остриън индипендънт" цитира представителя на Партията на свободата - Андреас Мьолцер, според когото френският "Национален фронт", унгарската "Йоббик" и българската партия "Атака" няма да участват, но отношението на конференцията към тях е "добро и приятелско".

Партията на свободата потвърди, че сред гостите е водачът на белгийската крайнодясна партия "Влаамс беланг" (Фламандски интерес) Бруно Валкенирс, ултранационалистът Ян Слота от Словашката национална партия, както и политици от датската Народна партия, от партия "Шведски демократи" и от италианската "Северна лига".

Опитът на Партия на свободата да създаде фракция от единомишленици в ЕП през 2008 г. се провали. Партиен говорител каза, че настоящата среща във Виена няма да се занимава с този въпрос, а главно с новата европейска конституция – Лисабонския договор.

На форума ще бъдат засегнати и темите за исляма в Европа и имиграцията, добави говорителят.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?