Австрийски експерт: ЕК закъсня с реакцията си срещу "Южен поток"

Австрийски енергиен експерт и бивш дипломат смята, че Европейската комисия е закъсняла с реакцията си за газопровода "Южен поток". Пред БНР д-р Карин Кнесел коментира, че е озадачена от късната реакция на Брюксел.

"Руските официални представители биха ви казали, че комбинацията от газопроводите "Северен" и "Южен поток" ще сведат до нула риска за транзита. Именно Русия предприе стъпки за деверсификация в периода 2006-2009 година с тези два проекта. Колкото до "Южен поток" обаче много съм озадачена от факта, че ЕК твърде късно излезе с възражение и правни аргументи срещу газопровода", каза тя.

"Въпросите за собствеността на газопреносната система, регулациите и други не бяха такъв проблем, когато се строеше "Северен поток". Той се реализира въз основа на междуправителствени споразумения. Сега руснаците казват, че реакцията на Брюксел е твърде закъсняла и формалистична, каквото е и моето мнение. Ето защо определено виждам връзка между ролята на Украйна като транзитираща страна и бъдещето на "Южен поток", добави тя.

"Ако ЕК отговори на строежа на "Южен поток" в България с големи глоби противопоставянето между Брюксел и страните членки само ще се задълбочи. Не знам до каква степен България е в позицията да се противопостави и да продължи напред въпреки наказателната процедура", обясни д-р Кнесел.

Бившият изпълнителен директор на "Булгаргаз” Васил Филипов смята, че с усилия могат да се построят тръбите на "Южен поток", но не може да се постигне дебитът, който се твърди, че ще бъде доставен на брега на България:

"Учуден съм от това, може би това е и инерцията, по която се управлява нашата държава на колективната безотговорност, да се приемат твърдения и да се подписват анекси, споразумения и договори, които да загробят нашата държава и в бъдеще, когато това намерение няма да бъде достигнато и ние да плащаме неустойки", отбеляза той.

Според него "Южен поток" не е необходим на България и се аргументира защо:

"Защо България ще взима кредит от "Газпром" да им строи газопровод, те да си правят бизнеса. От бизнеса да се изплатял газопроводът на България и едва след 50 години най-малко – ние едва тогава сме щели да получим собственост върху газопровода. За какво ни е това? Да им правим бизнеса на тях. Ние това го правим непрекъснато", каза Филипов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес