Няма неустойки при окончателно спиране на "Южен поток", смята вицепремиерът

Даниела Бобева. Сн. БГНЕС

Не съм в течение с въпроса какви неустойки има по проекта "Южен поток" в случай, че той бъде окончателно замразен. Доколкото знам няма неустойки, но този въпрос е към министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Това каза в отговор на журналистически въпрос вицепремиерът по икономическите въпроси Даниела Бобева по време на пресконференция при откриването на годишната среща на Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР) в петък.

 

Въпросът за евентуалните неустойки, които трябва да бъдат платени на избрания изпълнител на строежа на българското трасе на газопровода – руско-българския "Стройтрансгаз Консорциум", се задава непрекъснато откакто Европейската комисия поиска от страната ни да спре дейностите по изграждането на тръбата до изчистване на проблемите ѝ с европейското законодателство. Нито управляващите, нито от компанията "Южен поток България", която е подписала контракта със "Стройтрансгаз", обаче съобщават какви ще са последиците за българския акционер в проекта – "Българския енергиен холдинг", ако се прекрати договорът за строежа. Всичко по него се крие под грифа "търговсак тайна между две дружества".

На въпрос дали ЧБТР има интерес да участва в реализирането на този проект президентът на банката Андрей Кондаков отговори, че когато всички въпроси с "Южен поток" се решат, институцията с удоволствие ще участва в проекта.

По-късно пред журналисти в отговор на въпрос дали държавните дружества спазват изискването за избягване на концентрация на капитали в една банка, Бобева коментира, че с изключения на някои енергийни дружества това постановление на МС се спазва. На въпрос кои са енергийните дружества, които не са изпълнили постановлението, Бобева отговори, че не знае, а и дори да ги знае, няма да ги назове.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес