Русия обяви за решими българските проблеми на "Южен поток"

"Газпром" и OMV подписаха за австрийския 50-км участък от газопровода, който ще струва 200 млн. евро

Герхарт Ройс и Алексей Милер подписаха споразумението за австрийски южен поток

"Газпром" води конструктивни разговори с Европейската комисия по оспорвания газопровод "Южен поток" и проблемите по него ще бъдат решени, заяви във вторник президентът на руския газов гигант Алексей Милер, който подписа във Виена споразумение с австрийската "О Ем Ви" (OMV) за строежа на австрийския участък от газопровода до газоразпределителния център в Баумгартен. Цената на 50-километровото трасе ще струва 200 млн. евро, които двамата инвеститори ще си поделят. Първите доставки по тръбата в Австрия се очакват в началото на 2017 г.

 

Документът бе подписан по време на посещението на руския президент Владимир Путин в Австрия и в негово присъствие.

Путин обвини САЩ, че провалят проекта

 

САЩ правят всичко, за да провалят реализацията на проекта "Южен поток" и това е обичайна конкурентна борба, заяви руският президент Владимир Путин във вторник след среща с австрийския се колега Хайнц Фишер.

 

"Те са ни конкуренти. Това е нормална ситуация. И те правят всичко за да провалят този договор, както е било много десетилетия назад. В това няма нищо необичайно – обикновена конкурентна борба. В нейния ход се използват и политически средства", заяви путин.

 

Той припомни, че още през 1962 г. САЩ са били против доставките на съветски газ за Австрия. В момента Америка смята да навлезе на европейския енергиен пазар чрез продажбата на шистов газ и затова руският държавен глава напомни, че тръбопроводният газ, който Русия доставя, ще бъде във всеки случай по-евтин от шистовия газ, който САЩ трябва да изнасят като втечнен.


"Газпром" получи и оферта от ОМV за дял в газовия хъб в Баумгартен, което е отдавнашна цел на руската компания. Двете фирми бяха пред сделка за руско участие от 50 на сто в центъра, който разполага и с газова борса, но през 2011 г. Европейската комисия не разреши това, тъй като се нарушава Третият енергиен пакет.

 

Поради същите подозрения сега е спрян и строежът на "Южен поток" на българска територия, но Милер заяви, че с Брюксел се водят ежедневни разговори по въпроса. Руският енергиен министър Александър Новак пък каза, че "въпросът с България носи работен характер, той се обсъжда, решава се между компаниите, които са учредили съвместна проектна компания и извършват по-нататъшни действия по избора на подизпълнители".

 

"Всичко това са чисто работни въпроси, те се обсъждат. Мисля, че всичко там ще бъде нормално и проектът ще бъде изпълнен точно по график. Въпросите са разрешими", заяви и Новак, който също е във Виена.

Главният изпълнителен директор на "О Ем Ви" Герхард Ройс защити "Южен поток" с думите, че "Европа ще се нуждае от повече руски газ в бъдеще, защото европейското газово производство намалява..., мисля, че и Европейският съюз разбира това". Ройс също отбеляза, че газопроводът ще отговаря на изискванията на ЕС.

 

"Австрийският участък не е дълъг, но това не го омаловажава, защото е финалният участък", каза Милер.

 

Ройс обяви, че "това инвестиционно решение се явява вложение в сигурността на газовите доставки за Европа.

 

Ройтерс припомня, че за да не зависи от Украйна при транзита на газ за Европа, Русия вече построи газопровода "Северен поток" по дъното на Балтийско море. Сега наред е "Южен поток", който се оценява на 39 млрд. долара и се очаква да доставя 63 млрд. куб. газ през Черно море, България, Сърбия, Унгария и Словения до Италия и Австрия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес