Австрийският президент назначава председателката на Конституционния съд за временен канцлер

Австрийският президент назначава председателката на Конституционния съд за временен канцлер

Президентът на Австрия Александър ван дер Белен реши да назначи председателката на Конституционния съд Бригите Бирлайн за временен канцлер, след като в понеделник парламентът гласува вот на недоверие на правителството на Себастиан Курц заради скандален видеозапис, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

69-годишната Бирлайн е председател на Конституционния съд от февруари 2018 г. Тя ще ръководи преходно правителство до предсрочните избори, които вероятно ще са през септември. Бригите Бирлайн става първата жена канцлер на Австрия.

"Тя е настоящият председател на австрийския Конституционен съд, а в близките дни ще я назнача за федерален канцлер на Република Австрия", заяви Ван дер Белен.

Досегашният канцлер Себастиан Курц сложи край на коалицията между своята дясна Австрийска народна партия и крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС), след публикуването на запис със скрита камера, на който лидерът на АПС Хайнц-Кристиан Щрахе предлага да осигури на мнима племенница на руски олигарх важни договори за обществени поръчки в замяна на незаконно финансиране.

Споделяне

Още от Европа