Австрийският вицеканцлер, финансов министър подаде оставка

Лидерът на австрийските консерватори - коалиционни партньори на социалдемократите - Михаел Шпинделегер, подаде оставка тази сутрин на фона на остри спорове в неговата Австрийска народна партия, предаде Франс прес във вторник.

"Настойчиво искам от всички лоялност и сплотеност, в това число и от партньорите в правителството", каза на пресконференция Шпинделегер, който се отказва и от постовете
министър на финансите и вицеканцлер.

Неговата оставка поставя началото на несигурен период за голямата, традиционна за Австрия, коалиция, управлявана от декември 2013 г. от канцлера Вернер Файман от Австрийската социалдемократическа партия.

Двете основни партии имат противоречия по въпроса дали е необходима фискална реформа. Австрийската социалдемократическа партия настоява от години за въвеждането на данък върху богатството - нещо, което консерваторите отказват.

В собствения си лагер лидерът на Австрийската народна партия бе яростно критикуван от три регионални правителства (на провинците Тирол, Горна Австрия и Форарлберг), които го обвиниха, че води твърде строга политика на икономии.

"Тези, които казват, че сега трябва фискална реформа, могат да го направят единствено чрез дългове", каза Шпинделегер.

Дългът на Австрия е в размер на 79 процента от своя брутен вътрешен продукт. Коалицията иска да го понижи до 71,5 процента до 2018 г. Министърът в оставка изрази подкрепа за реформа в публичните финанси, но "в правилния момент".

Шпинделегер влезе преди време в открит конфликт с министъра на отбраната Гералд Клуг заради бюджета, отпуснат на армията, припомни АФП.

Споделяне

Още от Европа