Автобусни превозвачи вдигат цените на билетите с лев-два

Превозът на товари ще поскъпне с 15-20% в края на годината

Автобусни превозвачи вдигат цените на билетите с лев-два

Поскъпването на горивата от началото на месеца в крайна сметка ще се отрази на цените на билетите на някои от най-големите автобусни превозвачи и то в разгара на активния летен сезон. С един – два лева ще поскъпнат цените на “Биомет” и “Юнион Ивкони”, стана ясно от думите на техните управители пред БНР.

 

“Причината за това увеличение е промяната на цената на дизела, тъй като дизелът съставлява около 45% от себестойността на един курс. Промяната в цената на дизела беше около 10%. Не можем да си позволим един рязък скок и засега това е решението за минимално увеличение от 1 лев. Винаги едно увеличение е рисково и води до негативни последствия”, каза Ваньо Алексиев от “Биомет”.

 

“Юнион Ивкони” ще увеличи цените повече – в зависимост от разстоянието. “Около лев на дългите дестинации до два, в зависимост от самата дестинация. Предполагам, че ще има лек спад в пътникопотока, но просто нямаме друг изход от ситуацията, това е единственият вариант, който можем да направим”, коментира Георги Алексиев, управител на компанията.

 

След шоковото поскъпване на горивата с около 10 ст. в началото на месеца Миролюб Столарски, председател на Асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт, увери, че поскъпването на автобусните билети ще се отложи за есента и ще е от порядъка на 10%. Част от превозвачите обаче явно не могат да чакат до есента.

 

Не е изключено поскъпването на автобусните билети да пренасочи част от пътниците към влаковете, казаха шефовете на транспортните фирми.

 

В края на годината пък поскъпване с 15 до 20% планират от сектора на превоза на товари. Това каза пред Mediapool Красимир Лалов от Националното сдружение на превозвачите. Причината е, че фирмите от бранша работят с годишни договори и корекция в цените ще се направи при изтичането им. Поскъпването е неизбежно – увеличиха се цените на горивата, електричеството, резервните части, коментира Лалов.

Споделяне

Още от Бизнес