Автомати ще плащат за предаване на отпадъци от опаковки

Пилотният проект тръгва в София и Димитровград от септември

Автомати ще плащат за предаване на отпадъци от опаковки

От септември в София и Димитровград ще заработят пилотно машини за приемане срещу заплащане на стъклени и пластмасови бутилки и на консервни и други опаковки от хартия и метал. Това съобщиха в четвъртък от Асоциацията на рециклиращата индустрия (АРИ), която реализира проекта, финансиран с 50 хил. лв. от Глобалния екологичен фонд в България.

Целта е хората да бъдат финансово стимулирани да разделят отпадъците от опаковки от битовата смет. Още не е окончателно решено срещу каква сума да се предават опаковките на автоматите, които със специален софтуер ще разпознават вида на отпадъка, предадената бройка и веднага ще дават монети на екологично настроените хора. Цената им ще е според изкупната цена на отпадъци и стойността на преработката му.

Засега се обсъжда стъклените и пластмасовите опаковки да се връщат срещу 1 ст. за бройка, а металните – за 2 или 3 стотинки. Хартиените ще е приемат без пари. Възможно е обаче и да се определят по-високи изкупни цени на опаковките.

Идеята не е толкова хората да печелят, колкото да имат минимален финансов стимул да не смесват всички свои отпадъци и системата да допълва сегашното безвъзмездно разделно събиране на сметта, обясниха от АРИ. Освен това гражданите ще могат да са сигурни, че като предадат опаковките си в такава машина, няма да има смесване на отпадъците.

Системата с отделните контейнери за събирането на различните по вид рециклируеми отпадъци се провали у нас основно заради недоверието на хората, че действително опаковките се преработват.

В Димитровград се предвижда къщичката с рециклиращия център да се постави на централната търговска улица, а в София да е в Борисовата градина, край езерото Ариана. Все още обаче няма окончателно решение за мястото, на което ще се сложат двата автомата.

Асоциацията има на разположение общо 40 такива къщички и вече проучва кои други общини имат интерес такива съоръжения да бъдат поставени на тяхната територия. Освен че приема опаковки срещу монети, машината ги компресира и по обем на събраните отпадъци се равнява на 12 контейнера за разделно събиране. Та е и много бърза и за минута системата обработва до 42 опаковки. Постоянна връзка с интернет пък поддържа функционалната изправност на системата денонощно.

По данни на производителя на рециклиращите къщички – норвежката фирма ТОМРА, в градовете, в които се поставят машините, обемът на отпадъците от опаковки в контейнерите намалява от 40 до 60 %. Качеството и икономическата стойност на отпадъците се запазва и гарантира повторното им използване чрез рециклиране.

Модерната технология се прилага успешно в 50 държави в света, сред които Великобритания, САЩ, Норвегия, Германия, Гърция и други. Моделите за ползването ѝ са различни в зависимост от националните приоритети и характеристики на пазара, посочват от АРИ.

Споделяне

Още от България