Авторът на анонимното писмо най-вероятно е служител на AESL*

Г-н Комартин, какво пише в анонимното писмо, което сте получили?

В писмото се твърди, че представители на компанията (бел.ред.-AESL) и членове на българското правителство участват в система за даване на подкупи, за да се осигури спечелването от канадската компания на сделката за конструирането на втора атомна централа. Ясно е, че на този етап няма начин да се докаже някое от съдържащите се в писмото твърдения, но материалът е достатъчно подробен и съдържа имената на хора от България, Канада и Европа, които участват във всичко това.

Засега не знаем какво да предприемем, тъй като не знаем каква част от написаното е истина, ако някаква изобщо е, не знаем и кой е човекът или хората, написали това писмо, откъде са и какво работят.

Това, което направих днес, бе да задам в парламента въпроса дали правителството ще предприеме мерки за откриването на този човек и дали ще го окуражи да разкрие самоличността си с обещанието, че няма да бъде наказан. Представителят на правителството гарантира, че то има готовност да го направи.

Имате ли идея кой е подателят на писмото?

Прочитът му навежда на мисълта, че авторът на писмото е човек, работещ в AESL, която е управлявана от канадското правителство. Той работи или в тази компания, или в другите две, които са в консорциум с канадската фирма. На тази мисъл ме навежда и факта, че писмото е изпратено до хора, за които тук в Канада се знае, че сме против използването на атомната енергия - репортерът във в. "Глоуб енд мейл", например. През последните 3 години пред парламента ни бяха представени два нови закона и лично аз съм много активно против приемането им, защото те поощряват използването на атомна енергия. Писмото е изпратено и до неправителствена организация, чиято цел е да се бори срещу използването на атомната енергия и да затвори централите, които съществуват в момента в Канада. Писмото е изпратено, разбира се, и до министъра, който е отговорен за атомната енергия, както и до самата компания. Разбирам, че никой в България не е получил писмото и това ме навежда на мисълта, че подателят вероятно е от Канада.

Имаше информация, че AESL са давали пари, за да спечелят сделки в някои държави. Знаете ли нещо по въпроса?

Да. Знае се, че са го правили в миналото. Това противоречи на канадските закони. Но то е в миналото, преди въпросните закони да бъдат приети. Няма доказателства, че са го правили, след като стана незаконно. В момента има някои индикации за незаконна дейност в Турция, но нищо не е доказано. Доказано е, че това се е случвало в Южна Корея, че са плащали, за да построят реактори там. Става дума за 70-те години.

Възможно е това да е компромат, изпратен до вас заради вашата позиция по въпроса и съответно позицията на подателя. Или дело на конкуренти на AESL. Също така е компромат срещу нашата държава...

Дадох писмото на човек, който подкрепя използването на атомна енергия и той бе наистина разстроен, че такива неща се случват в този бизнес. Той е специалист в тази област и също като мен смята, че подател на писмото е работещ в AESL. Подробностите в писмото са толкова детайлни, че със сигурност е написано от вътрешен за компанията човек.

* Интервюто е излъчено по Дарик радио, заглавието е на Mediapool

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: