Б. Велчев: За виновните се произнася съдът, а не медиите

Засега прокуратурата не е информирана за нарушения в други общини, освен в София, заяви в сряда главният прокурор Борис Велчев и допълни, че ако бъдат сезирани, ще направят проверки.

В страната има повече от 30 контролни органи, които трябва да следят за нередности, включително и в общинските фирми, напомни Велчев. „Много ми се иска да не хвърляте всички очаквания върху прокуратурата.“

Там, където се прецени, че някои от тези контролни органи не са си вършили качествено работата и това представлява „престъпление по служба”, също можело да има проверки, каза Велчев.

Във връзка с думите на столичния кмет Бойко Борисов, че ако бившият шеф на общинското дружество „Озеленяване” е бил вкаран в затвора, сега нямало да излизат нови злоупотреби, Борис Велчев заяви: „Молбата ми е да намерим точната граница за публичност на това, което прави прокуратурата, за да не обръщаме разследванията в един водевил, където въпросът за вината се решава в студиата на телевизиите и по страниците на вестниците, а не в съдебна зала”.

Главният прокурор обаче е съгласен, че „превенцията много помага“.

„Ако има един наказан, другите ще имат едно наум”, каза Борис Велчев преди заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) в сряда.

Споделяне

Още от България