Бъдещето на гражданите на ЕС на Острова ще е част от преговорите по Брекзита

Бъдещето на гражданите на ЕС на Острова ще е част от преговорите по Брекзита

Бъдещият статут на пребиваващите във Великобритания граждани на ЕС ще трябва да се договори като част от преговорите по Брекзита и ще се реши от следващия министър-председател, каза говорителка на британския премиер Дейвид Камерън, цитирана от Ройтерс.

Тя заяви, че британското правителство е предприело мерки да успокои гражданите на ЕС в страната, че няма да настъпят незабавни промени за тях след решението на референдума от миналия месец Великобритания да напусне ЕС.

"Очевидно ще встъпим в преговорен процес с партньорите ни от ЕС по напускането на Европейския съюз. Има редица сложни въпроси, които ще трябва да се договорят, включително този. Решението ще е на следващия премиер и ще е част от дискусиите как Великобритания да напусне ЕС и какви отношения ще имаме с тях в бъдеще", каза говорителката на Камерън.

Преговорите по британското напускане на ЕС трябва да са възможно най-кратки, за да се избегне дълъг период на несигурност, каза кандидатката за следващ премиер Андреа Лийдсъм.

Лийдсъм е с втори най-добър шанс да оглави Консервативната партия и правителството. Тя бе сред водещите фигури в лагера на напускането на ЕС, за разлика от фаворитката за премиерския пост и вътрешна министърка Тереза Мей, която подкрепи оставането в ЕС. Мей смята, че член 50 от Лисабонския договор, който официално стартира процеса на излизане от ЕС, може да се задейства едва догодина.

"Възнамерявам да запазя преговорите възможно най-кратки. Нито ние, нито европейските ни приятели се нуждаем от дълъг период на несигурност и не трябва непременно всичко да се договори преди задействането на член 50 и приключването на процедурата по излизане", каза Лийдсъм.

Споделяне

Още от Европа

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?