Бъдещият палестински премиер остава зависим от Арафат

Палестинският парламент одобри вчера на второ четене проектозакон, определящ правомощията на бъдещия премиер - важен елемент от реформите в палестинската власт, за които САЩ, Европа и Израел настояват, предаде АП. Предстои документът да бъде одобрен от Ясер Арафат.

Правомощията на бъдещият премиер обаче са силно орязани, тъй като Арафат запазва контрола по двата ключови въпроса - сигурността и мирните преговори с Израел. Премиерът ще се занимава предимно с вътрешните работи на палестинската автономия, включително сформиране на правителство и контролиране на неговата работа, отбелязва АП.

Парламентът гласува в подкрепа на проектозакона със 73 "за" срещу 1 "против" и на двете четения. Според парламентарната процедура документът предстои да бъде одобрен от Ясер Арафат, преди да влезе в действие. В противен случай той ще бъде върнат в парламента за трето четене. Очаква се Арафат да подпише проектозакона по-късно днес, отбелязва АП.

Гласуваните правомощия са в съответствие със споразумението за подялба на властта между Арафат и Махмуд Абас, чиято кандидатура за премиер бе одобрена от ООП.

Арафат си запазва правото да назначава премиер, както и да го освобождава от този пост. Арафат остава главнокомандващ на палестинските сили за сигурност. Премиерът от своя страна отговоря за обществения ред, контролира работата на министрите и свиква ежеседмични срещи на кабинета. От датата на избирането му на този пост той разполага с 5 седмици, за да сформира правителство.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?