Байдън номинира две жени на висши военни постове

Джо Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че назначава две жени начело на американски военни командвания. Ако номинациите им бъдат утвърдени от Сената на Конгреса, те ще бъдат втората и третата жена на такива висши военни постове в САЩ, предаде Франс прес.

Генералът от американските военновъздушни сили Джаклин Ван Овост, която е единствената жена с ранг генерал с 4 звезди (най-висшият в американската армия), е номинирана начело на логистичното транспортно командване (Транском). Генералът с 3 звезди от сухопътните сили Лора Ричардсън бе избрана от Байдън да оглави Южното командване, обхващащо Централна и Латинска Америка (Саутком). Тя ще получи и четвъртата си звезда.

"Всяка една от тези две жени е направила кариера, демонстрирайки компетентност, почтеност и несравнимо чувство за дълг", подчерта Байдън, представяйки двете номинации.

Американската армия наброява 11 военни командвания, ръководени всичките от генерали с 4 звезди, които имат почти ранга на министри. Още миналия месец "Ню Йорк таймс" написа, че номинацията на гореспоменатите две жени е била решена миналата година от Пентагона, но се е изчаквало да минат президентските избори, защото тогавашният министър на отбраната Марк Еспър се е опасявал, че тогавашният президент Доналд Тръмп няма да ги одобри заради пола им.

Първата жена начело на военно командване в САЩ бе Лори Робинсън, която оглави Северното командване (Нортком), преди да се пенсионира през 2018 г.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?