Байдън се очаква да признае масовото избиване на арменци за геноцид

Байдън се очаква да признае масовото избиване на арменци за геноцид

Президентът на САЩ Джо Байдън се очаква официално да признае масовото избиване на арменци от Османската империя през Първата световна война за акт на геноцид, заявиха запознати по въпроса източници, предаде Ройтерс.

Този ходнай-вероятно ще обтегне още повече американско-турските отношения, посочва агенцията.

Байдън може да използва думата "геноцид" като част от изявление на 24 април, когато ежегодно по света се организират възпоменания за жертвите, но окончателно решение все още не е взето, твърдят запознатипред агенцията.

В сряда прессекретарят на Белия дом Джен Саки заяви пред репортери, че вероятно ще има "повече какво да каже" по темата в събота, но отказа да даде подробности.

Преди година, докато още беше кандидат за президент, Байдън почете паметта на 1.5 милиона арменски мъже, жени и деца, загубили живота си в последните години на Османската империя, и каза, че ще признае тези убийства за геноцид.

Турция приема, че много арменци, живеещи в Османската империя, са били убити при сблъсъци с османски сили по време на Първата световна война, но оспорва броя и отрича убийствата да са систематично организирани и да представляват геноцид.

Всяко решение на Байдън да признае масовите убийства за геноцид ще навреди допълнително на и без това обтегнатите отношения между натовските съюзници, каза във вторник турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

Споделяне

Още от Свят