Байдън ще се срещне с Путин в подходящия момент. Не съжалява, че го е нарекъл убиец

Кремъл: Русия винаги се надява на по-добро, но винаги се готви за по-лошо

Джен Саки

"Уверен съм, че на някакъв етап, ние ще преговаряме", каза американският президент Джо Байден пред журналисти в Белия дом в петък в отговор на поканата от руския държавен глава Владимир Путин от предишния ден да проведат открит диалог в пряк ефир още в петък или в понеделник.

От Белия дом информираха, че Байдън ще се срещне с Путин, "когато моментът е подходящ", предаде Ройтерс.

По-рано през деня прессекретарят на Белия дом Джен Саки заяви, че президентът на САЩ ще продължи да се стреми да работи с руския си колега в области, будещи взаимно безпокойство, като например иранската ядрена програма и неразпространението на ядрените оръжия като цяло.

Тя заяви, че Байдън "няма да се въздържа", когато изпитва безпокойство от действия на Путин, и добави, че президентът на САЩ не съжалява, че е нарекъл Путин убиец, и не се съгласи с мнението, че от подобна риторика няма полза.

"Той [Байдън] няма да отстъпи", каза по-късно говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер пред репортери на борда на президентския самолет. По думите ѝ президентът на САЩ "ще бъде много откровен и много открит" в отношенията с Русия.

Различни, но и общи гледни точки

"Президентът ще се срещне с президента Путин, когато моментът е подходящ", каза още тя и поясни, че двамата президенти "имат различни гледни точки за своите съответни страни", но там където са на едно мнение, САЩ ще продължат да търсят начини за "съвместна работа, която е от споделен интерес".

"Президентът Байдън познава президента Путин от дълго време", коментира преди това Саки. "И двамата са на международната сцена от дълго време, работили са по много стадии в отношенията между САЩ и Русия. И той смята, че можем да продължим да го правим", заяви тя

В интервю за телевизия Ей Би Си в сряда Байдън заяви, че руските власти ще трябва "да си платят" за опитите, които според Запада Русия прави за намеса в американските избори, а също отговори с "Да" на въпрос дали смята Путин за "убиец".

Саки отказа да приеме и изразеното от Путин мнение, че думите на Байдън са отражение на вътрешните проблеми на САЩ. "Президентът вярва, че едно от най-големите достойнства на САЩ е нашата честна самооценка и нашият постоянен стремеж към напредък и винаги има какво още да се свърши", заяви тя.

В своето изказване Путин спомена атомните бомбардировки на САЩ над Япония, робството и избиването на индианците.

Саки не каза какво е мнението на Байдън за направеното вчера от Путин предложение за провеждане на открит диалог в пряк ефир между двамата в най-скоро време.

Кремъл: Русия винаги се надява на по-добро, но винаги се готви за по-лошо

В отношенията си с Вашингтон Москва винаги се надява на по-добро, но се готви за по-лошо. Това заяви днес пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Той коментира мнения на наблюдатели, очакващи нова студена война след изявленията на президента на САЩ Джо Байдън по адрес на руския лидер Владимир Путин и неясната реакция на САЩ, щом президентът на Русия предложи пряка дискусия. По думите на говорителя "тъкмо с такива прогнози си изкарват хляба наблюдателите и специалистите".

"Колкото до Руската федерация, президентът (Путин) ясно заяви, че въпреки всичко желае да продължат отношенията между двете страни, защото това е в интерес не само на нашите две страни, но в интерес на целия свят", подчерта Песков. "Естествено обаче не можем да не вземем предвид думите на г-н Байдън", уточни той.

Запитан как ще погледне Кремъл на евентуален отказ на САЩ да се проведе открит диалог между Путин и Байдън, Песков напомни, че инициативата за такъв разговор бе на Путин. "И то (. . .) в отговор на много лошото изказване на президента Байдън. Мога да окачествя това само с думата "лошо", заяви говорителят.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят